AUTO BILD България / Smart vision EQ fortwo: Тinder-мобилът

Smart vision EQ fortwo: Тinder-мобилът

В лицето на електрическия „мъник“ без нужда от шофьор Mercedes представя своята версия на Apple iCar


31
авг.
2017

Компютърните гиганти Apple и Google постоянно говорят за разработката на флотилии автономни автомобили – но така и не разкриват какво точно ще успеят да лансират. Технологичните гиганти обаче са добри преди всичко с разработката на софтуера. А как трябва да изглежда хардуерът за целта, демонстрира Mercedes посредством концепцията Smart vision EQ fortwo с изцяло електрическо задвижване и автономно управление от ниво 5. Машината трябва да бъде предвестник на идеалното средство за транспорт от вида Car2Go (т.е. споделени автомобили) за големите градове.

Със своите размери (дължина 2,7 м, широчина 1,7 м и височина 1,5 м vision EQ е една идея по-малък от актуалния fortwo, но заради своята стъклена топка прави впечатление на по-голям. Тази топка е обвита от бяла защитна клетка, а самата кола няма врати! Идеята е, че с въвеждането на автономното шофиране катастрофите ще намалеят със 70%, тъй като роботите винаги ще спазват правилата и няма да се разконцентрират като човешките същества. На мястото на радиаторната решетка има Black Panel. LED-дисплеи са поставени на мястото на фаровете и тяхната функция ще бъде да заменят жестовете на водача (напр. за даване на предимство на пешеходец).

Интериор с дезинфектант

Стъклените врати се отварят назад. Това улеснява качването, позволява паркиране в по-тесни пространства и не създава опасност за препречване на пътя на колоездач и създаване на ПТП. Отвътре човек направо не може да повярва, че се намира в Smart! Форма на купол, стъклени повърхности, голяма седалка и отпадането на задвижващ тракт, волан и педали осигуряват невероятно усещане за простор. 24-инчовият дисплей, който заменя класическото арматурно табло, не е тъчскрийн. Контролът се осъществява посредством гласово управление и смартфона. Колата има записан профил на потребителя – и на екрана човек може да „извика“ своите снимки и музика. Човек може да събира и т.нар. Credits – например когато взима някого по пътя си. Снимки на евентуалните спътници се показват и клиентът сам решава дали да ги приеме или отхвърли – нещо като при приложението за флиртове Tinder. Когато човек търси лично пространство, може да спусне автоматично подлакътник, а за по-интимни моменти на пътя стъклото може да бъде затъмнено. На външните части на вратите могат да бъдат показвани реклами или информация за времето например.

При качване в колата пасажерите ще имат достъп до дезинфектант, а повърхностите в кокпита са избрани по такъв начин, че да бъдат почиствани лесно. За съжаление прототипът не разполага с багажник, но за малки чанти има достатъчно място и в купето.

Автономният Smart трябва да бъде на пътя в края на 2020. Основните му предимства: 1.На клиентите няма да се налагат да търсят паркомясто, тъй като машината ще бъде винаги в движение и ще взима пътниците си, откъдето е нужно. 2.За обслужването ще се грижат роботи. 3.Благодарение на непрестанното движение на колата Smart иска да намали броя на колите във флотилиите и същевременно да превозва повече хора. Това пести пари – и клиентите трябва да го усетят, и става възможно благодарение на интелигентни алгоритми.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >