Smart fortwo: интелигентният електромобил като употребяван

2006
2022

Smart fortwo ED е достъпен електромобил. Как се представя като употребяван? В града електрифицираният Smart е доста пъргав.

Идеята е по-стара от самата марка. Изобретателят на Smart Николас Хайек още от самото начало мисли за електрическа мобилност. До първия електрифициран модел на марката обаче минава време и той се появява през 2012 г. Как се представя двуместен електрифициран Smart fortwo Electric Drive след ползване от 4,5 години? Нашият тестови автомобил е от представения през 2014 г. модел 453 и е с първа регистрация от декември 2017 г. Като нов цената му е била 44 500 лв. С пробег от само 22.020 км сега автомобилът се продава от една автокъща в Хамбург за 23 800 лв.

Какви са първите ни впечатления? На външен вид черният електромобил се е справил добре през първата половина от живота си. С изключение на една вдлъбнатина на колоната на покрива и някои дребни забележки по лака на задната броня, двуместният модел изглежда добре. Първият собственик не е бил много щедър по отношение на екстрите, но дори и  със стоманени джанти, тапицирани с плат седалки и без навигация може да се живее добре. След няколко метра става ясно: електрическото задвижване и Smart си подхождат и като употребявани.

Smart fortwo electric drive: гаранция от 8 години или 100.000 км за батерията

В задницата на ултракъсия модел, в багажника е разположен синхронен електромотор с променлив ток с максимална мощност от 82 к.с. В средата под автомобила е монтирана литиево-йонна батерия с капацитет от 17,6 кВтч. Заради големия максимален въртящ момент мощността е достатъчна за бързо придвижване в града. При скорост над 100 км/ч (например извън града) пробегът намалява рязко.

Все пак асистентът за подпомагане при страничен вятър се грижи за стабилност. В ежедневието спокойно можете да изминете между 100 и 120 километра – в града, стига да не е много студено. Също така трябва да планирате по-дълги паузи за зареждане, тъй като със серийното зарядно устройство с 4,6 кВт. (опционално 22 кВт.) зареждането е изискващо търпение начинание.

Smart дава 100.000 километра или осем години гаранция за батерията. Все пак е добре да проверите в сервиз преди покупка параметрите на батерията. С подходящия софтуер можете да разберете истината за състоянието на модела: напрежението на батерията, нивото на напрежение на отделните клетки, както и разликата в напрежението между най-слабата и най-мощната клетка. Ако батерията е в добро здраве, половината работа е свършена.

Smart често е използван от различни фирми за споделено пътуване. Подобни екземпляри са с големи пробези и нерядко с голямо износване, така, че ако ще ги купувате, то гледайте поне отстъпката да е голяма. На кого може да се хареса един такъв електрически Smart?

На всички, които търсят удобен (или втори) автомобил за града. Сензационните седем метра диаметър на завой ще ви осигурят впечатляваща управляемост, а също така ще намирате съвсем лесно и места за паркиране. Fortwo е подходящ за настоящето като електромобил – въпреки остарялата му техника на зареждане.

ИЗВОД

Последователната концепция на автомобила и изключителната маневреност предизвикват симпатии. Електрическата техника е напълно достатъчна за градаs. Плюс са и ниските текущи разходи. Повредите на електрическото задвижване обаче са много скъпи!

Още по темата