Smart става (полу) китайски

2803
2019

Smart има бъдеще и то е в Китай. Daimler и Geely създадоха джойнт венчър, с който искат да направят малкия модел изцяло електрически и доста голям.

Smart става наполовина китайски – и освен това изцяло електрически. Daimler поставя началото на ново бъдеще за своята дъщерна фирма – заедно с китайския акционер Geely. За целта и двата концерна са основали считано от 28-ти март 2019 г. джойнт венчър. Още следващото поколение на Smart ще бъде произвеждано от Geely в специално построена за целта фабрика. Новите модели ще бъдат със електрическо задвижване и ще се появят на пазара през 2022 г. В Китай моделът може да се произвежда изгодно, още повече, че Geely е от водещите производители на електромобили.

Общата фирма с дялово участие 50:50 вероятно ще бъде основана до края на тази година, като финансови детайли не се споменават. Daimler ще предостави марката и концепцията на малкия автомобил, а разработката и производството ще се реализират при Geely. Производството на Smart във френския Хамбах (Smart EQ Fortwo) и Ново Место (Словения; Smart EQ Forfour) ще приключи с настоящите модели. В Хамбах ще продължи производството на компактния модел на новата електрическа марка на Daimler EQ.

Според шефа на Daimler Дитер Цече с Geely Smart може да постигне нов успех в световен мащаб. Със сътрудничеството с Geely завършва кооперирането с Renault. В момента французите правят общата платформа за версия на Smart с четири врати и Twingo. Малкият модел си остана мъник не само по отношение на размерите, но и при продажбите. За миналата година са продадени 129 000 екземпляра – с 4,5 процента по-малко от предходната година.

Очаква се заедно с Geely гамата от модели да бъде разширена. Ще последва модел в B-сегмента. Дизайнът ще продължи да бъде дело на шеф-дизайнера на Mercedes-Benz Горден Вагенер.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин