Smart под напрежение

2809
2016

Неговата концепция бе създадена именно заради това: още по време на фазата на разработка на първия Smart през 90-те години инженерите се замислят за електрическа версия на модела. Но едва през 2012 г. започна серийното производство на Smart Fortwo electric drive, съкратено ed. Неговото предимство: той бе сред най-изгодните електромобили на пазара. Сега на автосалона в Париж Smart ще покаже наследника на автомобила. За първи път ще се предлага и електрически Forfour.

Фактите: диаметърът на завой на Fortwo ed също е 6,95 метра, тоест идеален за града, където Smart вижда приложението на двата електромобила. Те са оборудвани с литиево-йонна акумулаторна батерия с капаците 17,6 кВтч. Това е достатъчно за пробег от 160 километра. Батерията се зарежда за 6 часа от контакта вкъщи, както и за 3,5 часа от Wallbox. От 2017 г. ще има станции за зареждане на трифазен ток, което означава време за зареждане от порядъка на 45 минути.

Електрическото задвижване е дело на Renault. Няма обаче да има идентично с Forfour ed електрическо Twingo – все пак французите вече имат Zoe. Връщаме се към Smart Fortwo ed и Forfour ed: 60 киловата или 81 к.с. е мощността на електромотора, а максималният му въртящ момент е 160 нютонметра. За 11,5 секунди Fortwo ed взема спринта до 100, докато Forfour ed се нуждае от 12,7 секунди за целта.  Максималното темпо е ограничено от Smart с оглед на пробега до 130 км/ч.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин