Skycar – опитите за летене са много, но този е различен

2006
2024

Пол Молър работи върху своето творение повече от половин век!За негово огромно съжаление обаче, до миналата 2023 година,летящият му автомобил, наречен Skycar M400 все още не е направил нито един реален полет. Поради неизпълнението на проекта и свързаните с това финансови проблеми, фирмата Moller International, е в несъстоятелност от 2015 г., а самият Молър е обвинен в умишлена измама.

Moller Skycar М400 е един от първите в света проекти на летяща кола с възможност за вертикално излитане и кацане. Предвидено е създаването на разнообразна гама от едноместни до шестместни модели, които да могат да се управляват от всеки правоспособен шофьор. Трябва само да бъдат въведени конкретна посока и скорост. Подемната сила и тягата за движение напред, се осигуряват от четири вентилаторни капсули, които при излитане насочват въздушната струя вертикално, а след това я пренасочват хоризонтално. Витлата имат подвижни дефлекторни лопатки отзад, които осигуряват допълнително векторизиране на тягата.

Skycar не е конструиран така, че да бъде пилотиран като традиционен самолет с фиксирани крила.В този случай „пилотът“има много по-малко функции, които се ограничават с въвеждането в компютърната система за контрол на желаните маневри на полета.

Използваните при опитните образци на Skycar двигатели Rotapower, се разработват от дъщерната компания на Молър, наречена Freedom Motors. Всеки енергиен блок се състои от ванкелов мотор, задвижващ директно перката, чрез въздуховод, и може да работи с различни горива, включително бензин, дизел, метанол и чист възобновяем етанол.Всичките осем двигателя работят независимо под компютърно управление и позволяват контролирано вертикално кацане, дори ако някой от тях се повреди, което е демонстрирано и на практика.

След четиридесет години на разработка и колосална инвестиция от 100 милиона долара, Skycar прави първата си успешна демонстрация едва през 2003 г. Той е широко рекламиран за продажба с предварителна поръчка още през 90-те години, когато Молър все още се опитва да събере достатъчно инвестиции за разработката. През 2003 г. е даден под съд за гражданска измама във връзка с продажбата на нерегистрирани акции и за разпространяване на неверни твърдения относно реалните възможности на Skycar. По думите на жалбоподателите „Към края на 2002 г. след приблизително 40-годишна разработка, най-накрая е направен опитен образец, способен да се рее на около 5 метра над земята.“

През октомври 2006 г. Молър се опитва да продаде на търг прототипа на своя по-ранен модел Skycar M200X в eBay, но без успех. Най-високата оферта е 3 милиона долара, докато долния праг, фиксиран от него е 3,5 милиона. Предишният опит за продажба на Skycar M400 в eBay през 2003 г. също е неуспешен, както и последният, направен през юли 2017 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин