Skoda Vision E: първият електромобил на Skoda

Skoda планира своето електрическо бъдеще. Началото трябва да постави SUV-купето Vision E с 500 км автономен пробег и системна мощност 225 кВт

2903
2017

Skoda трескаво работи върху своя първи електромобил: първият концептуален Vision E трябва да дебютира на изложението в Шанхай (21-28 април 2017 г.). SUV-купето с пет врати ще изминава до 500 км с едно зареждане и ще отговаря на ниво 3 по отношение на автономното управление. Това означава, че „чехът“ ще може да се движи сам в задръстване или по магистралата, да поддържа лентата, да избягва препятствия, да изпреварва и да намира паркоместа, в които да влиза и от които да излиза. Размерите съответстват на Kodiaq – и това не е случайно, вероятно по отношение на дизайна Vision E ще има много общо с планирания Kodiaq Coupe. С дължина 4,65 м, широчина 1,92 м и височина 1,55 м шоуавтомобилът е с 5 см по-къс и с 4 см по-широк от конвенционалния SUV. Само при височината Coupe-то се различава от Kodiaq: то е с 10 см по-скосено. Благодарение на междуосието от 2,85 м и късите надвеси на каросерията отпред и отзад в интериора на Vision E има много място. Типично за шоукар, очакваме оборудването да бъде футуристично.

Два електромотора развиват 225 кВт

Два електродвигателя се грижат за задвижването на Skoda-та и постигат системна мощност 225 кВт. С литиево-йонни батерии и система за рекуперация на енергията SUV-ът изминава 500 км изцяло на ток, като вдига максимална скорост 180 км/ч. Както повечето електромобили напоследък, прототипът на Skoda е 4х4. В зависимост от ситуацията въртящият момент се разпределя интелигентно между предната и задната ос. Това прави колата по-стабилна и по-приятна за каране.

Старт на продажбите през 2020 г.

Първият хибрид на Skoda ще бъде пуснат през 2019 г. – това ще бъде Plug-in версията на Superb. За първия електромобил ще трябва да почакаме малко повече – до 2020-а. Дали както при прототипа ще става дума за SUV-купе, все още не е ясно. За сметка на това чехите разкриват, че до 2025 г. марката ще има 4 електромобила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин