Skoda Superb (Typ 3T): Голям и изгоден, но дали е и добър?

Употребяваните Superb са по-евтини от своите братя от концерна VW. Поради това са изгодна покупка

0606
2017

Напредъкът на Skoda е почти невероятен. За няколко години чехите превърнаха евтината и неконкурентноспособната марка от социализма в изключително мощен фактор на пазара. Представеният наскоро Superb получава високи оценки в нашите тестове. От въвеждането на второто поколение на Superb през 2008 година (от 2010 г. и като комби) Skoda завладява пазарни дялове дори в горния сегмент на средния клас. И в това няма нищо чудно: под спокойната външност се крие много място. Предлагането на място отзад е толкова разточително, че дори и пътниците с дълги крака могат да си ги кръстосат. С вместимостта си до 1865 литра багажникът може да поеме с лекота целия багаж за отпуската. Качеството на изработката е на високото ниво на VW – с леки забележки към качеството на материалите. В пощенската кутия за оплаквания на AUTO BILD читателите имат забележки към скърцането и тракането, както и към бързо износващите се тапицерии на седалките. При задвижването срещаме познатите проблеми на концерна-майка. Също като при сравнимите модели на VW и Audi TSI бензиновите мотори създават неприятности с ангренажните вериги и високия разход на масло.

При ранните екземпляри понякога отказваха километражите. Но качеството на изработката и ергономията на добри

Тестваният от нас автомобил е 2.0 TDI с DSG трансмисия и високото ниво на оборудване Elegance. Това е добра комбинация, която обаче крие и опасност от скъпи ремонти. Мощният дизелов двигател има ангренажен ремък, чиято смяна трябва да бъде извършвана точно навреме. Проблеми създават и инжекторите. Износените съединители на DSG се проявяват в тласъци и придърпвания при превключване. Понякога отказва и цялата трансмисия. В този случай сметката за ремонта бързо достига до над 12 000 лева. Имаме критични забележки и към окачването. Трополящите настройки не подхождат на очаквания комфорт за този клас, освен това TÜV има забележки към него заради преждевременното му износване. Но това е всичко, останалите елементи на Superb не създават проблеми.

Като цяло голямата Skoda е много убедителна. В продължителния тест на AUTO BILD един 2.0 TSI дори получи оценка отличен 6. По-пестеливите купувачи избират не толкова търсената лимузина. При нея чехите ни впечатляват с хитроумния, разделен на две части заден капак.

4,84-метровият автомобил се управлява леко и сигурно. Дразни ни единствено не особено високият комфорт на возене

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин