Skoda Superb със 720 к.с.!

3103
2024

Тази на пръв поглед семпла Skoda Superb Combi има под капака си 5-цилиндров агрегат на Audi – със 720 к.с.!
Skoda Superb е символ на автомобилния всестранен талант. В междувременно четвъртото си поколение Superb предлага подобаващ дизайн, добро оборудване и преди всичко много място. Superb е един разумен автомобил, който макар и да му липсва прекалена емоционалност, е ценен от клиентите. При все, че те едва ли очакват точно това от него, във второто поколение на модела се предлагаше 3,6-литров V6 двигател с 260 к.с., но заради не особено добрите продажби бе заменен в наследника с 4-цилиндров турбодвигател с 280 к.с.
Така, че клиентите на Superb не очакват прекалено мощност от модела – макар и в живота винаги да има изключения. Например като този Superb Combi в цвета на Audi „сонома-зелен“ от Нидерландия.
280 к.с. не са били достатъчни
В началото това е била една съвсем обикновена бяла Skoda Superb Combi. С 280 к.с. от бензинов двигател, което обаче не е било достатъчно за собственика ѝ Йероен. Така постепенно 4-цилиндровият агрегат е бил тунингован до 400 к.с., което също в един момент се оказано недостатъчно.
Йероен стигнал до следващото решение – или да смени атвомобила, или да вдигне още мощността на своето Superb Combi. Заложил на второто.
Superb с 5-цилиндров турбодвигател
Това означавало: оригиналният двигател отстъпил мястото си на 2,5-литров 5-цилиндров турбомотор (DNWA). Агрегатът е от Audi RS 3 и е монтиран заедно с трансмисията в Superb.
С подмяната на двигателя обаче работата не е свършена – Йероен иска по-голяма мощност. Така, че 5-цилиндровият мотор е тунингован до 720 к.с. и 830 Нм.
Това е плюс в мощността от 440 к.с. и плюс в максималния въртящ момент от 430 Нм.
0-100 км/ч за 3,32 секунди
При оптимални атмосферни условия този Superb Combi спринтира за 3,32 секунди до темпо 100 км/ч и за 9,38 секунди до скорост 200 км/ч.
Максимална скорост от над 315 км/ч
Мощността не намалява и след 200 км/ч. Макар и серийният скоростомер да свършва на 260 км/ч, GPS-измервателното устройство показва невероятните 315 км/ч. Максималните обороти на 5-цилиндровия агрегат са 7600 об/мин, което е в червената зона на оригиналния оборотомер. Иначе Йероен обяснява, че тази Skoda е неговият автомобил за всекидневието.
Лак в цвят на Audi
Макар и Superb да не бие на очи с външния си вид, той все пак е пребоядисан в цвят „сонома-зелено”, цвят познат ни от RS 4 и RS 5, има златисти джанти Motec с размер 19 цола. Лаиците ще си помислят, че това е обикновен екземпляр на Superb, който е с малко пипнат външен вид. Най-късно, когато тази Skoda стартира, става ясно, че това не 4-цилиндров звук.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин