Skoda S 110 R: класика на деня


26
юли
2019

С доста респект Skoda S 110 R бе наричана „Porsche-то на Изтока“. Нищо чудно – моделът се конкурираше с руската Lada. Нашата класика на деня. 

Навремето притежанието на Skoda S 110 R в страните от социалистическия блок се е считало за нещо извънредно. Спортното Coupe изтръгва 52 к.с. от 1107 куб. см работен обем на 4-цилиндровия двигатели по онова време се конкурира с руските машини на Lada. Нищо чудно, че Skoda получава прякора „Porsche-то на Изтока“.

От днешна гледна точка 52 к.с. звучат доста немощно. Но пък от друга страна двойно по-големият брой цилиндри и двойно по-голямата мощност в сравнение с Trabant не са никак малко (за онова време). При Skoda двигателят е позициониран отзад. S 110 R е един доста приятен „спортист“, с който можете да се забавлявате по пътища със завои. В Skoda могат да се поберат четирима възрастни. В предния багажник се побира нормален куфар, а зад задната седалка има втори. Естествено с автомобила няма да можете да транспортирате мебели, но пък все пак със S 110 R ще можете да се справите с всекидневието и неголям багаж за пътуване през отпуската.

Ръждата е най-големият враг на Skoda S 110 R 

Skoda S 110 R би имала качествата да се превърне в автомобил-мечта за работещите – поне с външния си вид. Дългият, скосен покрив и страничните вентилационни отвори му придават изцяло различна визия в сравнение със седан версията. Детайли като дръжките на вратите също са въодушевяващи. Skoda обаче не успя да разгърне своя потенциал. Самата поява на модела се дължи на упоритостта на инженерите на Skoda. Производството е пренасочено към завода в Квасини и там върви значително по-бавно от нужното. Това прави S 110 R рядък и скъп модел. Затова намирането на S 110 R е трудна задача по онова време – става с връзки. Иначе Coupé-то ръждясва бързо. Специфичните части се намират трудно и единственият начин е да си ги купите в Чехия. Там произведеният в 50 000 екземпляра  автомобил S 110 R е национална гордост.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин