Škoda Octavia Combi срещу Peugeot 308 SW: Кой е по-добрият товарач?

Octavia получи фейслифт. Peugeot 308 решава да премери сили с актуалната Škoda

1005
2017

ТОВА Е НЕЩО ОБИЧАЙНО: по средата на производството моделът бива обновяван. Разбира се, отнася се и за произвежданата от 2013 г. Škoda Octavia. Актуалният фейслифт донесе на модела нова предница с четири фара, променени задни светлини и т.н. Доста прилично, но всъщност Octavia е била такава, просто сега изглежда още по-представителна и сериозна.
Произвежданото също от 2013 г. Peugeot обаче в никакъв случай не трябва да се срамува. Комби версията на модела е доста елегантна. Освен това смятаме, че отличителните черти на пакета GT-Line (доплащащ се) доста му отиват.

Кокпитът е излъскан, нова е преди всичко навигационната система с 9,2-инчов тъчскрийн

При оформлението на кокпита Peugeot следва собствена линия: уредите са разположени над малкия волан. На нас това ни харесва, освен това водачът заема удобна позиция. Тя обаче не е удачна за всеки – по-добре изпробвайте.
Типични за 308 са 9,7-инчовият тъчскрийн (сериен при ниво Allure) за управление на навигационната система, Hi-Fi уредбата, бордовият компютър и климатикът. Предимството: изчистен и прегледен кокпит. А недостатъкът: сложни менюта.
В кокпита на Škoda личат само леки промени – например нови графики на уредите. Модернизирани са най-вече навигационната и инфотейнмънт системата. Тестовият автомобил бе оборудван с навигация Columbus (доплаща се) – с 9,2-инчов стъклен дисплей и голям брой функции: Apple CarPlay, Android Auto, Phonebox, онлайн услуги…

Малък волан, уредите са над него. 9,7-инчов дисплей, много функции

При предлаганото място на предните седалки Škoda и Peugeot се представят еднакво добре, но отзад Octavia е значително по-просторна от 308, като разликата е като между автомобили от различни класове. Отзад в Škoda дори и по-едрите пасажери ще седят удобно. В Peugeot е доста тясно за възрастните хора, а освен това задната облегалка има прекалено вертикална позиция. Все пак по отношение на вместимостта на багажника има равенство – с всички седалки двата модела побират по 610 литра.
Ако сгънете седалките, ще поберете 1740 литра в Octavia Combi и 1660 литра в 308 SW, тоест два сака по-малко. И при двата автомобила те се сгъват чрез дистанционно управление, но конструкцията при Peugeot е по-интелигентна. Тук се сгъва и задната седалка и се получава абсолютно равен товарен под. Равенство имаме и по отношение на полезния товар: 480 кг за Octavia, 478 за Peugeot.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин