Skoda Kodiaq: „Мечокът“ разкраси „козината“ си

2206
2021

СЪС СВЕЖ ВЪНШЕН ВИД, серийни LED фарове, опционален дигитален кокпит и преработени двигатели от Škoda освежиха своя успешен SUV Kodiaq. Стартът е през юли, с леко повишение на цените (за Германия). Затова пък ще разполагаме с 10,25-инчов дигитален кокпит и ще държим волана с два лъча от Octavia (при топмодела RS воланът с три лъча и спортните седалки са част от серийното оборудване). След фейслифта централният дисплей е с размер от 9,2 инча. Apple CarPlay и Android Auto работят без кабел, има няколко нови приложения (прогноза за времето и новини). Без промени остават три реда седалки и вместимостта на багажника от 2065 литра. Допълнителни радарни сензори в задницата разпознават опасността от сблъсък, след това предпазните колани на водача и пътника до него се затягат, а прозорците – затварят. Линиите на оборудване остават както и досега: базовата се нарича Active, следват Ambition и Style.

С големия SUV на Škoda – Kodiaq, вече също се предлагат дигитални уреди с различен изглед. Базовата навигационна система отпада, мониторът е с диагонал до 9,2 инча

Топнивата на оборудване се наричат L&K и Sportline. Кулминацията на серията е Kodiaq RS. Той вече няма да се предлага като дизел, а само с 2-литров TSI агрегат. Бензиновият вариант е по-лек с 60 кг, а мощността на топ-Kodiaq вече е 254 к.с. Засега от Škoda не казват, как това ще се отрази на динамичните характеристики. По отношение на външния вид Škoda оборудва своя спортен SUV със собствени брони, а останалото е типично RS: черни декоративни елементи, преминаващ по цялата задна широчина рефлектор, големи, черни джанти (20 цола). Интериорът е черен – с червени акценти. За пазарния старт ще има два дизелови и три бензинови двигателя, всичките преработени. При по-слабия дизелов мотор със 150 к.с. ще може да се избира между предно и двойно задвижване, а по-мощният с 200 к.с., както и двата по-мощни бензинови (190/245 к.с.) винаги са с 4х4. 7-степенната DSG трансмисия също е винаги серийна – с изключение на бензинов мотор.

При топмодела RS спортните седалки са серийни

ИЗВОД

„Поддръжката на козината“ кара големия „чех“ да изглежда по-модерен и по-свеж, като сигурността и свързаността са усъвършенствани. Иначе Kodiaq си остава това, което клиентите искат от него: голям и уверен SUV за семейството и свободното време.

Черен спойлер над малко по-ниското стъкло, задните светлини са с нов подпис и LED техника

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин