Тествано: Skoda Kodiaq – голямата и просторна алтернатива на VW Tiguan

1603
2017

Като техника новата Skoda Kodiaq не е нищо повече от удължен VW Tiguan. AUTO BILD ALLRAD провери с какво е по-добра от техническия си брат

В началото нека поговорим за това, което най-много обичат да изтъкват собствениците на Skoda – радостта от цената. Техника на VW на промоция – това е много добра оферта. Така например Kodiaq с тествания TDI двигател със 190 к.с. струва много по-малко от по-късия с 21 сантиметра VW Tiguan със същия двигател. Наистина, произвежданият в Германия VW Tiguan е оборудван по-добре във версията със 190 к.с., така че реалната цена в крайна сметка е почти идентична.

Каросерията на Skoda Kodiaq е много елегантна

Така че разликата се крие не в цената, а в мястото на производството – и в дължината на каросерията. Увеличената с 21 сантиметра дължина на Skoda е реализирана с удължено с 11 сантиметра междуосие и по-дълъг с 10 сантиметра заден надвес. Това равномерно разпределение създава хармонична визия. Със спокойните си линии и за щастие големите остъклени повърхности Kodiaq от нито една перспектива не изглежда като евтино разпъната удължена версия. Kodiaq впечатлява, но не с бляскавата си външност, а просто с размерите си. Но не е и чак толкова огромен, колкото изглежда. С дължината си от 4,70 метра той е незначително по-дълъг от Skoda Octavia Combi, която като техника е Golf Variant. Визуалната внушителност на Kodiaq се дължи основно на широчината и височината. Които от своя страна осигуряват наистина впечатляващо предлагане на място. Отпред водачът и пътникът до него се разполагат на приятно високи седалки, които обаче не са по-големи в сравнение с другите компактни SUV-ове.

На втория ред седалки в големия „чех“ се пътува много удобно

Но отзад!!! Регулируемата надлъжно с 18 сантиметра задна седалка осигурява комфорт на седене почти като в голяма лимузина. Дори и когато е преместена най-напред, има достатъчно място за коленете и за възрастни. Зад нея е разположен необикновено дълъг, освен това широк и достатъчно висок багажник, който може да се разширява гъвкаво. Максималната му дължина е 1,92 метра. Може да натоварите дори и по-дълги товари, ако поръчате опционалната сгъваема напред облегалка на седалката до водача. По желание Kodiaq може да бъде и 7-местен. Но пътниците на третия ред не трябва да бъдат по-високи от 1,75 метра, защото ще им е тясно. Дори и при разгънат трети ред седалки вместимостта на багажника е задоволителните 270 литра. Като цяло предлагането на място в Skoda е значително по-добро от това на по-дългия с 10 сантиметра VW Touareg.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин