Škoda Enyaq iV: началото на достъпните и готини електромобили

1208
2020

ТАЗИ ИСТОРИЯ Е ОТ ВРЕМЕТО, когато Corona бе все още само мексиканска бира, а коронавирусът бе само малка новина от Китай. Намираме се в Ирландия, насред нищото, на един час път източно от Дъблин. Тук в средата на февруари екипът на Škoda е отседнал за няколко дни с намерението да представи на най-важните журналисти в света новия Enyaq iV – както и да им даде възможност да тестват SUV-а. На седалката до шофьора седи шефът Бернхард Майер, любопитен да научи мнението ни за най-новата рожба на чехите.

Защо публикуваме това ли? Защото в автомобилната индустрия е същото като в реалния живот. Големият концерн майка VW планира подобен модел с ID.4, така че двете марки не трябва да си пречат. Хората от Волфсбург пуснаха първите снимки на ID.4, а дъщерната фирма Škoda ще може също да пусне своите. Макар че чехите все пак изпревариха германците – все още не сме получили възможност да седнем зад волана на VW…

Все още можем да гадаем за формата на Enyaq – въпреки маскировката ни прави впечатление, че Škoda е зрял автомобил, а дължината му от 4,65 метра е минимално по-къса от тази на новата Octavia. Отвътре обаче е просторно като в Superb…
Covered Drive Skoda Eniaq iV

Дори и да е хронологично неправилно, започваме с края на историята. Тъй като след края на теста шефът на Škoda Майер ни заведе в строго охранявана зона и ни показа серийната версия на Enyaq без маскировка. Предаваме мобилните си телефони, светлината изгасва и ето, че първата изненада се появява. Под покривалото Enyaq свети и блести както никой друг сериен автомобил. Цялата радиаторна решетка е осветена – страхотно. След като Майер дръпна покривалото, настъпи учудване. 4648 милиметра дължина, 1877 милиметра широчина и 1618 милиметра височина – това са размерите на мускулестия и екстровертен SUV, който демонстрира новото самочувствие на Škoda. От всички SUV-ове, които ще използват платформата за електромобили MEB на концерна VW, Enyaq е може би с най-успешен външен вид.

Да, все още студията Vision iV – воланът, големият монитор и качествените материали ще останат

Дизайнът е доста близо до този на студията Vision iV, вътрешното пространство също. Волан с два лъча, качествени материали, централно разположен 13-цолов монитор или Head-up дисплей с Augmented Reality – футуристично и благородно. На пръв поглед това е следващото поколение електромобили. Показва го и предлаганото място. Макар че отвън Enyaq е по-къс с 5 см от Octavia, вътрешното му пространство предлага място като в Superb Combi, а багажникът побира поне 585 литра и притежава доста нисък товарен ръб.
„С Enyaq iV правим електрическата мобилност благодарение на големия пробег и краткото време за зареждане simply clever“, казва шефът на Škoda Бернхард Майер. Какво има предвид: на зарядни станции за бързо зареждане с постоянен ток (125 кВт) в идеалния случай Enyaq iV зарежда за 40 минути от 10 до 80 процента. Ще има три капацитета на батерията: 55 кВтч, 62 кВтч и 82 кВтч,
което, изразено в пробег, означава: 340, 390 и над 500 километра по WLTP. Най-голямата батерия ще се предлага с две версии двойно задвижване (освен на задната, ще има мотор и на предната ос), които ще са с мощност 265 (80X) и 306 к.с. (vRS). Вторият вариант ще бъде с пробег от 460 км с едно зареждане на батерията.

Достатъчно теория, сядаме в колата: кокпитът е облепен, софтуерът на монитора все още не е готов. Enyaq ще бъде представен през лятото, и ще бъде в шоурумовете в началото на 2021 г. Настройваме седалката, дори и на едър водач като мен му остава пространство над главата. Зад него също може да седне двуметров пасажер, без да му е тясно. Превключваме чрез лоста вдясно на волана на D – потегляме. Тестваме средната мощност (Enyaq iV 60) със 180 к.с. и пробег от 390 километра.

Прави впечатление разликата между моделите, които са създадени като електромобили, и тези, които са електрифицирани на по-късен етап. Благодарение на разположените в пода батерии Enyaq заема стабилна позиция на пътя, като взема завоите пъргаво и почти без странично накланяне. Enyaq вози доста комфортно. Управлението е директно – в комбинация с безшумното задвижване се създава много приятно усещане. Изминаваме доста километри през Ирландия – междуградски пътища, магистрали. И си казваме: това е началото на достъпните и готини електромобили.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин