/ Skoda Enyaq: повече мощност и пробег в новия топмодел

Skoda Enyaq: повече мощност и пробег в новия топмодел

Първият електрически SUV на Skoda е Enyaq. Сега Enyaq има топмодел: Enyaq L&K!

Нов топмодел: Skoda Enyaq L&K 85x

Топмоделът от семейството на Enyaq вече няма да се нарича RS, а L&K. Като отдаване на почит към Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент – основателите на марката. Нов топмодел означава, че L&K ще предлага повече мощност и по-голям пробег. Конкретно това означава пробег до 570 километра по WLTP и мощност от 210 кВт. (286 к.с.). Така благородният вариант ще бъде позициониран малко под RS-версията с 220 кВт. (299 к.с.). Освен това новият Enyaq ще се предлага с двойно задвижване и ще развива максимална скорост от 180 км/ч. От Skoda споменават и по-кратко време за зареждане.

Ще има промени и по външния вид – най-вече във вътрешното пространство. Тук чехите ще заложат на светла кожена тапицерия и надписи „Laurin & Klement“. Enyaq L&K ще се разпознава – не зависимо дали Coupé или не – по платинено-сивия лак на каросерията. Както и по специално разработените за L&K-Skoda 20-цолови алуминиеви джанти. Опционално се предлагат и 21-цолови джанти.

Засега няма информация за цената – Skoda Enyaq RS Coupé стартира в Германия от 126.000 лв. Цената на L&K модела вероятно ще бъде подобна.

RS-версията – също с по-голяма мощност

Enyaq RS разполага с две електрически машини и двойно задвижване. Системната му мощност е 220 кВт. (299 к.с.). Благодарение на мощността на зареждане от 135 кВт. батерията с капацитет от 82 кВтч. бруто (нето – 77 кВтч.) може да бъде заредена за 36 минути от 10 на 80 процента, като максималният пробег по WLTP е 500 километра.

Enyaq RS е по-бърз с 20 км/ч

В предната броня също има блестящи черни акценти по отворите на въздушните завеси, които тук са с формата на E. Предните калници са украсени от лога RS, а серийното оборудване на Enyaq RS включва Crystal Face.

Числата също подчертават спортния характер: с 299 к.с. SUV-ът спринтира за 6,5 секунди до 100 км/ч, като максималната му скорост е 180 км/ч – с 20 км/ч повече от останалите варианти на Enyaq. А благодарение на смъкнатото с 15 мм отпред и с 10 мм отзад окачване коефициентът на аеродинамично съпротивление на Enyaq RS е понижен на 0,265.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин