Skoda Enyaq на ток: интелигентният избор на бъдещето (TECT)


24
юни
2021

Междувременно като че ли повечето автомобилни производители разбраха, че бъдещето е в електрическата мобилност – предлаганият избор става все по-богат и се простира от малки до премиум модели. Има и такива, които са интересни за семействата с деца. Като например Škoda Enyaq iV. Първият електромобил на чехите, базиран на модулната платформа на концерна Volkswagen за модели с електрическо задвижване, е позициониран като SUV, но прилича на по-високо комби (или на вече непопулярния ван).

Enyaq е дълъг 4,65 метра, широк 1,88 метра и висок 1,62 метра, а междуосието му е 2,77 метра. Позициониран е между Karoq и Kodiaq, като дизайнът му е ориентиран по този на студията Vision iV от 2019 г. Вместимостта на багажника на електрическия „чех“ е от 585 до 1710 литра.

Електромобилът на Škoda притежава забележителен за размерите си диаметър на завой: от 9,3 метра и задно задвижване

Още при качване впечатление прави доста приятният интериор с отчасти рециклирани материали. В него доминира 13-инчовият централен дисплей. Пред водача има дигитален кокпит с размер 5,3 инча. Въпреки сравнително приемливите цени на клиентите на Škoda Enyaq iV не им се налага да търпят никакви лишения по отношение на комфорта и асистиращите системи – например в сравнение с премиум производителите. Изцяло LED матрични фарове, Augmented Reality, Over-the-Air ъпдейти, адаптивно регулиране на окачването, електрически заден капак, адаптивен асистент за дистанцията и запазване на пътната лента, асистент за паркиране, защита на пешеходци и велосипедисти – почти всичко, което се предлага в техническо отношение.
Базовият вариант на Škoda Enyaq – iV 50 е с пробег от 340 км (WLTP) и мощност 148 к.с., максимален въртящ момент от 220 Нм. Вторият iV 60 е с мощност 180 к.с., максимален въртящ момент от 310 Нм и пробег 390 км. Третият вариант iV 80 разполага с мощност 204 к.с., 310 Нм и може да измине до 510 километра. Базовият Enyaq може да се зарежда със 7 кВт, а другите модели – с 11 кВт (AC) и до 125 кВт (DC), което значително намалява престоя за зареждане при пътуване.

Висококачествен кокпит с приятни материали и модерен изглед

Тестваният от нас модел Enyaq iV 60 е златната среда – добри динамични характеристики и напълно достатъчен пробег за пътуване на дълги разстояния. Enyaq iV се управлява доста приятно и ускорява за 8,9 секунди до темпо 100 км/ч. Електромобилът разполага с три степени на рекуперация. Цената на Enyaq iV стартира от 68 580 лв.

ИЗВОД

Enyaq е електромобилът, който сякаш винаги сте искали да карате: висока позиция на седене, директно управление, хармонично ускорение, стабилно пътно поведение (нисък център на тежестта заради батериите в пода), практичен и почти достъпен. Този интелигентен избор на бъдеще ни харесва.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин