Skoda Elroq: първи тест на прототипа

0507
2024

Новият електрически SUV на Skoda ще се появи през пролетта на 2025

Skoda Elroq, електрически вариант на популярния модел Karoq, е на праг на своя пазарен старт. Карахме маскирана версия на електрическия SUV.

Продажбата на електрически автомобили в Германия в момента е всичко друго, но не и добра. Много производители се оплакват. Skoda, от друга страна, отчита сравнително добри резултати. Чехите са продали досега 250 000 бройки от единствения си електрически модел Enyaq.

SUV ще бъде и един от най-продаваните електрически автомобили в Германия през първата половина на 2024 г. така, че има смисъл да се разшири портфолиото от електромобили – компактният SUV Elroq е в началните блокове.

Световна премиера на 1-ви октомври

Световната премиера е на 1-ви октомври, а електрическата кола ще бъде налична при дилърите от пролетта на 2025 г. AUTO BILD вече тества прототип, който е почти готов за серийно производство.

Много неща за колата все още са в тайна. Цялата кола е покрита с камуфлажно фолио, софтуерът на 13-инчовия стандартен екран все още не е актуален, а логото в центъра на волана (зад него е 5-инчовият кокпит-дисплей) все още не се вижда.

Elroq ще бъде първият модел в новия дизайн Modern Solid на чешкия производител. Дори добре познатото лого на Skoda изчезва и прави място за нов надпис на капака.

Сребристата радиаторна решетка също изчезва и е заменена от Tech-Deck-Face. Досега компанията само частично показваше, как ще изглежда това. Тясна лента включва мигачите и габаритните светлини, зад които са скрити сензори, камера и радар за асистиращите системи.

Под тях са разположени сравнително малките фарове, които въпреки минималните си размери осигуряват най-ярката светлина досега благодарение на най-съвременните технологии.

Базов модел с батерия с 55 кВтч.

Компактният SUV е със задвижване на задните колела – в зависимост от изпълнението. Базовият модел Elroq 50 има бруто капацитет на батерията от 55 кВтч., с електрически мотор (126 кВт.) на задната ос. Elroq 60 има 63 киловатчасова батерия и електромотор със 150 кВт. мощност.  И двата варианта могат да достигнат максимална скорост от 160 км/ч.

Вариантите Elroq 85 и 85x са оборудвани с батерия с капацитет 82 кВтч. Elroq 85 притежава максимална мощност от 210 кВт., докато Elroq 85x има допълнителен електрически мотор на предната ос и следователно предлага задвижване на всички колела и максимална мощност от 220 кВт.

Тези два варианта достигат максимална скорост от 180 км/ч. Пробегът (по WLTP) е над 560 километра. Elroq може да се зарежда с максимум 175 кВт., което е достатъчно за зареждане от 10 до 80 процента за по-малко от 28 минути.

Просторът на електрическия SUV е впечатляващ

Пространството на Elroq е впечатляващо. Въпреки че автомобилът е със 17 см по-къс от Enyaq, междуосието му е същото и съответно пространство в интериора. Дори и да сте високи 1,90 м, можете да седните удобно отзад. Багажникът побира 470 литра и може да бъде увеличен до 1580 литра.

Страхотен трик: С приложението Skoda можете да паркирате и отпаркирате SUV-а – при това без да седите в колата. Перфектен, когато мястото за паркиране е твърде тясно за влизане или излизане. Кабелът за зареждане се съхранява в мрежа под капака на багажника.

Как се управлява Elroq?

Както се очаква от електромобил, Elroq е доста динамичен. Стои добре на пътя и предлага удобна возия. Кормилното управление реагира директно, а спирачките работят отлично. Шофирането на SUV-а е забавно.

Skoda все още не дава информация за цените. Очакванията са,  цените да се ориентират по тези на Karoq. Следователно стартът трябва да е от под 70 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин