Škoda 724 Super Sport: диви фантазии от комунистическа Чехословакия

2406
2024

През 1969 г. спокойната атмосфера от периода на Пражката пролет вече е само част от романтичното минало. Настъпва времето на „принудителната нормализация“. Междувременно в завода на Škoda в Млада Болеслав и в неговия филиал в Квасини се разработва проект за двуместен спортен автомобил с двигател пред задния мост. Той би трябвало да се превърне в прототип за изработката на малки серии спортни коли, предназначени предимно за износ на Запад. Нищо подобно обаче не се случва. Една от причините за това е свързана със съперничеството между конструкторите на Škoda и колегите им от Пражкия институт за разработка на моторни превозни средства (ÚVMV), които вече завършват своя проект за двуместното спортно купе 1100 GT с двигател на Škoda зад задната ос и много красива стъклопластова каросерия. Техният първи опитен образец е готов в средата на февруари 1970 г., когато прототипната разработка на Škoda с вътрешнозаводско обозначение Š 724 все още е в ход. През юни и юли 1970 г. купето на ÚVMV се превръща в основен акцент на второто (и последно) изложение „IEMA – човек и автомобил“, проведено в Прага.

Škoda 724, която е напълно завършена на 30 април 1971 г., се отличава с много експресивна бяла каросерия, обгърната от масивна гумена броня, и е представена за първи път пред публика в началото на юли 1971 г. преди старта на Международното автомобилно рали Вълтава. Официалната премиера на купето е през септември 1971 г. на международния панаир в Бърно, все още под името Škoda 110 прототип, но скоро след това то е променено на Škoda Super Sport. През октомври 1971 г. колата е показана и на автосалона в Лондон, с надпис Škoda Supersport (докато на задната регистрационна табела пише Škoda Š 110 GT).

Основата на купето представлява подова платформа, свързана със задната част чрез спомагателна рама, към която са закрепени двигателният блок и окачването на задните колела. Окачването на предните и задните колела е взето от серийна Škoda 110, спирачната система е двукръгова със сервоусилвател от Polski Fiat 125 P, като предните спирачки са дискови, а задните – барабанни. Алуминиевите джанти с осем лъча, известни от състезателните автомобили Škoda, са с гуми Barum 175 SR 13 с шарка OR 6. Част от скелета на самоносещата каросерия, е оформен във вид на предпазна арка, която се извива над двете седалки. Външните компоненти на корпуса са дело на фирмата Vertex и са изработени от ламинат с дебелина от 2 до 2,5 мм с метално подсилване и армировка в съединителните части. Окончателното сглобяване на каросерията е направено в отдела за развитие на Škoda в Квасини.

Достъпът до купето се осигурява от голям накланящ се напред капак, който включва предното и страничните стъкла, с вградени в тях малки плъзгащи се прозорци. Неговото отваряне и затваряне става максимално лесно благодарение на специалния пружинен балансиращ механизъм, изработен в завода на Jawa. Отделно от това цялата задна част на каросерията зад предпазния ролбар също се отваря със завъртане назад, осигурявайки достъп до двигателя. Самият мотор е четирицилиндров с работен обем 1107 куб. см, монтиран надлъжно пред задната ос. Оборудван е със стандартна състезателна окомплектовка А2 с двойни карбуратори Weber и генерира мощност 73 к.с. Водният охладител с електрически вентилатор е разположен в предната част на каросерията, докато отзад има само маслен охладител, монтиран непосредствено до двигателя. Резервоарът за гориво с капацитет 70 литра се намира точно зад седалките, а отворът за пълнене е от дясната страна на предпазната арка.

Преместването на двигателя пред задния мост изисква модификация на трансмисията, като сателитният корпус и дисковото колело са обърнати на 180° в кутията на диференциала. Четиристепенната скоростна кутия, разположена зад оста, е стандартна тип Š 110, но е с различен капак при изхода на скоростния лост. Над нея е прикрепено резервното колело, а върху него е разположена плоска кутия за инструменти. В заострения връх на предната част е вграден автоматично отварящ се капак, под който има шест кръгли фара – два за къси светлини, два за дълги и два за мъгла. Между арките на предните колела има багажно пространство с обем 350 литра.

Купето е с дължина 4060 мм, ширина 1640 мм, височина 1120 мм и собствено тегло от 898 кг. Достига максимална скорост от 211,5 км/ч с гуми Dunlop Racing и 207 км/ч с оригинални гуми Barum, като ускорението от 0 до 100 км/ч става за 15,3 сек.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин