Škoda 110 Super Sport: жадна за кръв


27
юни
2018

Преди Škoda 110 Super Sport да се превърне в суперзвезда, изпълнявайки главната роля във филма „Ферат вампирът“, тя смайва посетителите на автосалона в Брюксел през 1972. Клиновидното купе изглежда не като дошло от Източния блок, а като пратеник от бъдещето. 2-местният модел разполага с централно разположен двигател и шест (!) фара. Отзад пък има цели 16 (!) кръгли светлини – и с тях машината прилича на самолет. Дизайнерите търсят по-атрактивно решение за вратите дори от типичния Gullwing стил – и го намират във врати, които на практика се отварят заедно с целия покрив, подобно на космически кораб.

Противно на очакванията, суперкарът не е базиран на някой от актуалните в онези години модели на Skoda – a на изцяло нова база с ролбар за защита на пасажерите и на каросерия от фибростъкло. Именно благодарение на леката конструкция (автомобилът тежи едва 900 кг) колата вдига впечатляващите за 70-те години 180 км/ч. Скорост, която не би била постижима с оглед на 4-цилиндровия двигател с обем 1107 куб.см и максимална мощност едва 73 к.с.

Всъщност първоначалните планове били задвижването да бъде поверено на 1,5-литров ОНС-мотор, чиято разработка започва, но е спряна. По-късно в чешкия суперавтомобил е монтиран 1147-кубиков агрегат, генериращ 104 к.с. и гарантиращ максимална скорост 211 км/ч.

Skoda планира да пусне малка серия от модела, но политическата конюнктура в Чехословакия през 70-те не позволява това да се случи – и така накрая остава един-единствен прототип. Времето на 110 SUPER SPORT обаче тепърва ще дойде.

Близо десетилетие след като е направена, колата е избрана да играе главната роля във филма „Фират вампирът“ – където се превъплъщава в автомобил, задвижван от кръвта на водача си. За лентата колата е сериозно променена – и на мястото на белия цвят идва черен с червени линии. Първоначално скриващите се фарове са заменени от фиксирани, a задните светлини са взети на заем от тепърва разработваната в онези години Skoda 120. Добавени са голямо антикрило, както и 15-цолови джанти BBS. Първоначално идеята е била колата да бъде с променения дизайн само по време на снимачните дейности, но от Skoda толкова харесват новата визия на автомобила, че решават да я запазят.

Още по темата