Sixt изхвърля Tesla от флотилията си, но оставя BYD

0412
2023

Компанията за автомобили под наем Sixt вече няма да предлага на клиентите си електромобилите от хитовата американска марка

Много фенове на електромобилите вероятно са се подразнили от следния имейл на Sixt: „Бихме искали да ви информираме, че вече няма да купуваме повече автомобили Tesla. Освен това в момента редуцираме наличните автомобили Tesla в нашия автопарк за отдаване под наем.“

Това означава, че в бъдеще вече няма да можем да наемаме автомобилите на Мъск от Sixt. Към момента рент-а-кар компанията предлага на клиентите си Model 3 и SUV-а Model Y. За сметка на това Sixt запазва други електрически модели във флотилията си – например тези на китайския производител BYD, съобщава Focus Online.

Защо Sixt се отказва от Tesla?

В писмото към клиентите си компанията за коли под наем посочва кои са причините за решението й относно Tesla:

  • Търсенето на електромобили в Sixt било „все още значително по-ниско от това на моделите на двигател с вътрешно горене“.
  • Роля играели и по-ниските остатъчни стойности на електромобилите, по-високите им каталожни цени и по-високите ремонтни разходи. Асоциацията на застрахователите GDV наскоро изнесе данни, според които разходите за ремонт при електрически автомобили били с около една трета по-високи от тези при сравними модели на ДВГ. Това се дължало основно на факта, че дори и при относително леки щети, ако батерията е повредена, автомобилите на ток били обявявани за „тоталки“ – тъй като от съображения за безопасност се налагало да бъде сменена цялата батерия. В интерес на истината, общият брой щети при електрическите автомобили всъщност бил по-малък – но естествено, колите под наем със сменящи се всеки ден шофьори имат повече щети от личните.

Постоянните промени в цените затрудняват прогнозирането на остатъчната стойност при Tesla

Според информация на Focus Online проблемът с остатъчната стойност бил определил решението на Sixt относно Tesla – или поне в по-голяма степен, отколкото при други марки. Компанията посочи този проблем още при представянето на последните си 3-месечни резултати: „Остатъчните стойности на електромобилите като цяло все още са значително по-ниски, отколкото при автомобилите на двигател с вътрешно горене, а заради отстъпките на някои производители през последните месеци те бяха подложени на още по-сериозен натиск. В същото време по ценова листа електрическите модели остават значително по-скъпи от конвенционалните, ремонтите им също са по-скъпи. Като цяло, в комбинация и с по-високия лихвен процент, това води до значително по-високи разходи за поддръжка на автопарка от електрически автомобили на SIXT, който постепенно се разширява“, се казва в отчета за тримесечието. В момента около шест процента от всички автомобили в автопарка на Sixt са електрически. Рент-а-кар компанията обаче не разкрива какъв е делът на Tesla – но според слуховете общо на американската марка се падали 5000 бройки за целия свят. Това е направо „хомеопатична“ стойност в сравнение с флотилията на Tesla към щатската компания за отдаване под наем на автомобили Hertz – там имало около 100 000 екземпляра от Model 3 и Model Y общо.

Sixt има дългосрочен договор с китайската компания BYD.

До 2030 г. до 90 процента от автомобилите на Sixt трябва да бъдат електрически

Докато компаниите за коли под наем продават автомобилите си обратно на производителя по системата „Buy Back“ и по този начин се освобождават от свързания с остатъчната стойност риск, по данни на Focus online такъв тип договореност с Tesla не съществувал. Най-големият проблем обаче е ценовата политика на марката: без каквото и да било предупреждение, моделите й ту поскъпват, ту поевтиняват – а това затруднява още по-сериозно прогнозите за остатъчната стойност. И все пак, явно това не пречи на Tesla да бъде най-успешният производител на електрически автомобили в целия свят.

Още има много електромобили за наемане

Sixt обаче не се отказва от крайната си цел: до края на десетилетието компанията иска 70 до 90 процента от автопарка й да се движи на ток. Ето защо рент-а-кар гигантът подписа и дългосрочен договор с китайския гигант BYD. Неговият модел Atto вече може да бъде взет под наем от Sixt, както и BMW iX, Peugeot Е-208, MG 5 и Nio ET7.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин