SIN CARS ще произвежда електрически коли след успешно IPO

1211
2018

Производството на малки градски електромобили е новият проект на Sin Cars. Той ще бъде реализиран след успешното провеждане на първично публично предлагане (IPO) и листването на компанията на БФБ, за да акумулира капитал за производство на електромобили в Русе. Това съобщи Росен Даскалов, собственик на Sin Cars.

Компанията вече е успяла да влезе сред най-големите както на състезателните писти, така и в нишовия пазар на супер GT автомобили, които произвежда във всички точки на света.

„Но това не е моята мечта. Аз съм мечтал да създадем продукт,  който да изведе България напред, на международния пазар. На изложението в Женева през тази година видях, че големите производители не искат да правят автомобили за по-нишов пазар.  От тук ми дойде идеята да трансформираме познанията и опита си от една техническа сфера в друга и да направим нещо различно“.

Българският автопроизводител вече има първите прототипи на електромобила, сега се правят първите коли, предназначени за клиенти от Индия, където Sin Cars има партньори и предложение да се сглобяват автомобилите.

„Планирано е производството на различен вид автомобил.  Това е една платформа, която по начин на производство прилича на автобус с умалени размери, с една тръбна конструкция, отколкото на стандартен автомобил, но също така се доближава по конструкция на вече произвежданите от компанията състезателни автомобили. В тази тръбна конструкция, на 30 см височина от земята е интегрирано абсолютно всичко необходимо за движението на автомобила – електромотор, скоростна кутия, системи за управление, контролери, батерии, окачване“

Конструктивната цел на производителя е да няма основни елементи на автомобила извън тази платформа, за да се улесни надграждането му според изискванията на всеки клиент. Върху тази платформа впоследствие може да бъде прикачена товарна платформа, платформа за превоз на пътници, такава за удоволствие през лятото – като кола за плажа дори, а комбинациите в тази посока стават много на брой, съобщава Даскалов.

Първата пазарна цел на това производство според Даскалов е задоволяване на българския пазар, вече има интерес от страна на големи фирми за доставки за градската среда. Другите пазарни територии, към които е ориентирано това производство са големите европейски градове, с новите екологични изисквания, които те трябва да изпълняват в организацията на транспорта си в градска среда.

„Електропреносната мрежа на големите държави се нуждае от 10-годишен период, за да се трансформира така, че да позволява зареждането на голям брой електромобили, а какво остана за по-малките държави. Затова гостът вижда бъдещето на автомобилите в изцяло хибридна версия. Електрическите автомобили ще преминат доста дълъг преходен срок, докато употребата им стане тотална“

Затова мениджърът се е насочил към малките електромобили, с батерии от 10 до 30 кВт, което означава от 150 до 400 км пробег.  А 200 км е разстояние, което трудно може да се измине в един град като София.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин