Shooting Brake – елегантните „двувратки“ със задница на комби

Shooting Brake въодушевяват с комбинацията между елегантност и практичност. А най-силно внимание привличат уникатите, независимо дали са Jaguar XJS или Porsche 944. Преглед на най-красивите модели

2511
2016

Когато чуят термина Shooting Brake , на феновете на автомобилите им светват очите. Това е автомобилен клас, който успява да преодолее противоречието между стилните, бързи средства за придвижване и полезните товарачи. Естествено, това често е за сметка а полезния товар, но този факт едва ли смущава някого. Все пак собственикът на автомобил с две врати и задница на комби едва ли очаква възможност да транспортира палети от склада със строителни материали. Shooting Brake трябва да изглежда добре вечер по лъскавите булеварди, а на другата сутрин да преводи ловните пушки до гората или стиковете за голф до игрището. Или стилно да не транспортира нищо.

Тази концепция произхожда от Великобритания

Shooting Brake произхождат от Обединеното Кралство. Още от зората на автомобилостроенето така се обозначават луксозни и елегантни автомобили, които просто разполагат с малко повече място за багаж. По традиция Shooting Brake се създават на ръка от специализирани каросерийни фирми на базата на купета или спортни автомобили. Но има и модели, които на пръв поглед са комбита, но всъщност не са точно такива. Подходящите примери са Opel Ascona A Voyage и Ford Escort Turnier с 3 врати. Да не забравяме и Mercedes CLS Shooting Brake и малкият му брат CLA Shooting Brake. И двата автомобила се купуват от хора с възможности, които не се нуждаят от голям багажник, а са и първите серийни модели с Shooting Brake в официалното означение на модела.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин