Shell Eco Marathon 2019: колкото по-малко, толкова повече!


10
окт.
2019

През далечната 1939 група учени на в Илинойс се хващат бас – печели този от тях, който измине максимално много километри с галон гориво. Тогавашният първенец постига напълно стандартните за някои от днешните автомобили 21,1 км с литър. В наши дни този приятелски облог се е превърнал в нещо много по-мащабно, наречено Shell Eco Marathon – или еконадпреварата на планетата. Тя събира млади умове (ученици и студенти) от цял свят и ги стимулира да дадат най-доброто от себе си в проектирането и управлението на „зелено“ возило. Задачата вече далеч не се ограничава единствено до изминаването на колкото се може повече километри с литър гориво – а с единица енергия. Категорията ДВГ все още съществува, но освен нея бъдещите инженери могат да избират и още два типа задвижване – горивна клетка и батерия, т.е. електрическо. AUTO BILD България улови за вас някои от най-атрактивните моменти от надпреварата, в която тази година участваха и 5 отбора от България.

Shell Eco Marathon в цифри

1907 Тази година Shell Eco Marathon беше проведен на трасето „Брууклендс“ в близост до Лондон – най-старата писта за моторспорт в света, построена през 1907 г.

2 Машините са разделени в 2 класа – градски тип (по-близки до нормален автомобил) и прототипи

3 Участниците могат да участват с колички на три типа задвижване – с ДВГ, електрическа батерия и водородно

5 Общо 5 български отбора застанаха на старта през 2019 г., за съжаление този на ТУ-София не премина техническия преглед

28 Участниците в тазгодишното издание на надпреварата идват от 28 страни по цялата планета

1500 Над 1500 ученици и студенти участват в състезанието

3771 Цели 3771 километра с литър гориво – засега това е рекордното постижение в Shell Eco Marathon

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >