Shell България насърчава добрите практики за контрол на скоростта на пътя

Основни теми на шестото издание на конференция по пътна безопасност бяха шофирането с несъобразена скорост и склонността за разсейване по време на път

2911
2016

Shell България организира за шеста поредна година конференция по пътна безопасност с фокус върху превенцията с цел минимизиране на инцидентите и промяна на поведението на шофьорите на пътя. Експерти и представители на държавни институции, медии, компании и неправителствени организации участваха в инициативата, която е израз на стремежа на Shell да работи за подобряване на пътната безопасност в страната като създава условия за споделяне на опит и добри практики между заинтересованите страни.

По време на събитието участниците се запознаха с последните инициативи и програми на държавните институции за справяне с шофирането с несъобразена скорост и склонността за разсейване по време на път. Луана Бидаска от Европейския съвет по безопасен транспорт представи добри практики, статистика за тенденциите при пътните инциденти и препоръки към контролните органи и шофьорите. Според нея ключът към подобряването на пътната безопасност е създаването на прозрачна система за контрол и регулярни планове, в които да се определят годишни цели за намаляване на броя инциденти, както и използването на социалните медии за разпространение на ключови послания и актуална информация. Комисар Бойко Рановски, началник отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ представи статистика, инициативи и стратегии за справяне с проблемите свързани с несъобразена скорост и отклоняване на вниманието по време на шофиране в България.

По време на събитието бе представена и Програмата за пътна безопасност на Shell. Марчин Мазур, Мениджър Пътен транспорт за Централна и Източна Европа, запозна участниците в събитието с основните цели на програмата, насочена към бизнес партньорите – превозвачи на горивата Shell. Бяха представени ролята на  техническите средства за контрол, за анализ на поведението на пътя и оптимизиране на маршрутите, и методите за управление на рисковете, свързани с пътната безопасност, като повишаване на квалификацията на шофьорите, насърчаване на споделянето на потенциални пътни инциденти и обмяна на опит.

Махер Набулси, Мениджър Здраве, безопасност, сигурност и опазване на околната среда за проекта на Shell в Западната част на Черно море (Турция и България), сподели детайли за вътрешната система за контрол на пътуването на Shell IVMS (In Vehicle Monitoring System), която се вгражда в автомобила и следи поведението на шофьора посредством GPS, тахограф и компютър, и дава допълнителна сигурност за строг контрол върху пътната безопасност както на служителите на компанията, така и на шофьорите на подизпълнителите й, ангажирани с транспорт на хора и горива. Той представи и други успешни практики за контрол на скоростта като технологията за геозониране, която не само улеснява  спазването на законовите регулации и пътни ограничения на скоростта, но и отчита фактори като околна среда, обстановка на пътя и т.н.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин