„Sharknose“ BMW M635 CSi постигна изключително висока цена

Добрите "Sharknose" BMW купета навлизат в нови ценови категории. На търг във Великобритания едно M635 CSi бе продадено за повече от 100 000 британски лири!

1904
2017

В англоезичните държави BMW E24 се нарича просто „Sharknose“ заради характерната си предница, наподобяваща акула. В Германия върховите модели на купетата от Серия 6 от 80-те години са били продавани и за над 50 000 евро. Но наскоро във Великобритания едно „Sharknose“ BMW M635 CSi с механична скоростна кутия от 1985 година бе продадено на търг на Classic Car Auctions  на два пъти по-висока цена, след като двама заинтересовани не спряха да наддават до 100 100 британски лири (около 236 000 лева). Как се случи това? И двамата наддаващи ужасно желаеха точно това M635 CSi! Неговото преимущество беше малкият пробег от само 15 300 мили (около 26 000 километра). И нещо още по-важно: този екземпляр бе от редките Motorsport модели с мощност 286 к.с. В талона бяха записани само двама предишни собственика, автомобилът бе в напълно оригинално състояние. Всички оригинални документи и упътвания на BMW били на борда, както и комплектът инструменти. Всичко това е допринесло за рекордната цена!

В началото на 80-те години на миналия век инженерите на BMW успяха да постигнат една лекота на управлението при BMW 635 CSi, която е ненадмината и до днес. Редовият „шестак“ под предния капак не звучи толкова дълбоко и тежко като големите V8 двигатели на Mercedes и Porsche. Тук оркестърът е настроен две до три октави по-високо. И над 4500 оборота шестте цилиндъра запяват величествената песен за мощността. Водачът бива притиснат н седалката от 218 или дори 286 к.с., докато очаква с нетърпение следващото превключване на предавката. Спортната скоростна кутия работи прецизно, първа предавка тук е разположена долу вляво. Ускорението до 100 км/ч отнема 8,1 секунди. Но и този автомобил не може да не се съобразява със законите на физиката. Ако водачът прекали с подаването на газ в завоя, задницата на BMW започва внезапно да поднася. И ако не коригира пъргаво с волана, баварското купе се завърта като синьо-бял пропелер. И е ще е истинско щастие, ако в тези моменти пътят е празен. Щастие е, че и средният разход е само 13,4 литра. Което не и никак много за толкова голямо удоволствие.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин