SGS 500 SEC – любимият Benz на Еди Мърфи

1705
2022

Германското тунинг студио Styling Garage, известно още като SGS, функционира между 1979 и 1986 г. и в сравнително краткия период на своята дейност добива световна известност с уникалните преработки на Mercedes-Benz. Повече от половината клиенти на фирмата са шейхове от арабските страни, а останалите са предимно американски знаменитости, японски бизнесмени и африкански лидери.

Компанията е основана от Петер Енгел и Кристиан Хан и започва дейността си през 70-те години като обикновен автосервиз в Пинеберг, предградие на Хамбург, но скоро след това се преориентира към поръчкова преработка на автомобили Mercedes-Benz. Първоначално прави няколко стандартни удължени лимузини, които стават много популярни, и Styling Garage получава оферта за преобразуване на 40 автомобила от серията W126 и ексцентрично пребоядисване във всички цветове на дъгата за сватбата на принц Мохамед бин Зайед Ал Нахайян, престолонаследник на Абу Даби. Ето и още някои от най-емблематичните художествени интерпретации на SGS от 80-те години, чиито имидж е напълно равностоен на актуалната продукция на фирми като Mansory.

Един от най-известните модели на тунинг фирмата е купето 500 SEC с отварящи се нагоре врати. Модификацията е толкова сериозна, че инженерите на компанията трябва да разработят изцяло нова покривна секция, която е много по-здрава от стандартната, така че да удържи тежките врати. От 1982 до 1986 г. SGS направи 57 екземпляра от този модел, основната част от които са купени от ценители в арабските страни. Няколко броя са продадени и в САЩ, където най-известният клиент на SGS е кинокомикът Еди Мърфи. Цената за преобразуване на обикновен 500 SEC във версия с отварящи се нагоре врати е приблизително равна на стойността на базовия автомобил. Ателието предлага версии със стандартен и широк корпус, както и много богато оборудване, което на практика включва почти всичко. Някои екземпляри са обзаведени с позлатен интериор, телевизионна система, климатик и всевъзможни други екстри.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин