Setra, превърната в кемпер: най-добрият автомобил за околосветско пътешествие?


4
окт.
2021

Луксозните кемпери струват много пари. Често интегрираните модели с топоборудване излизат над 200 000 лева. А експедиционните модели и други луксозни машини на базата на товарни автомобил често се предлагат на цени от 1 милион лева нагоре. При тях обаче недостатъци като огромните размери, високото тегло и произтичащите от това възможни забрани за достъп и паркиране трябва да бъдат преглътнати от собственика.

Интелигентен фен на пътешествията с кемпер от района на Мюнхен е наясно с всичко това – и взима нещата в свои ръце, като възлага на специализиран сервиз да превърне Setra 309 HD в дом на колела. Автобусът предлага няколко предимства: с малко под девет метра дължина, той е сравнително компактен, но разполага с място за девет пътници (включително шофьора), като разполага с шест легла. По данни на собственика с максималното си допустимо тегло от 11 990 килограма Setra-та кемпер има предимства по отношение на достъпа и паркирането. В момента машината се продава в eBay за 198 000 лв.

Огромният кемпер разполага с панорамен покрив и въздушно окачване. Дизел на Mercedes с мощност 290 к.с. и работен обем малко под 11 литра се грижи за задвижването. Двигателят отговаря на стандарта за вредни емисии Евро 2. Според данните в обявата километражът показва 476 000 километра. Трансмисията е ръчна. Машината е оборудвана с ABS и ESP. Има също така навигационна и озвучителна система, електрически стъкла, регулируем по височина волан, климатик, печка и круиз контрол.

Предлаганата Setra е преоборудвана от специализиран сервиз

През 2012 г. Setra-та е превърната в мобилен дом в специализиран сервиз. В проекта са използвани части от известния производител Euramobil. Автобусът разполага с кръгла ъглова гарнитура с голяма маса за хранене, удобни матраци за всичките шест легла, кухненски бокс със стъклокерамичен плот, баня с тоалетна, мивка и душ, два телевизора с плосък екран, два хладилника с фризер, един резервоар за прясна вода, както и два – за отходните води, всеки с вместимост 150 литра всяка, две стартерни батерии и две захранващи.

В кухнята можете да готвите съвсем спокойно и много удобно – тук има дори стъклокерамичен плот.

Според обявата Setra-та е преминала наскоро преглед пред TÜV и е обслужвана редовно в специализиран сервиз. Благодарение на собственото си захранване чрез генератор, споменатите големи резервоари и печката на дизеловото, няма да се налага да спирате по къмпингите. Максималната разрешена скорост за Setra-та била вдигната от 80 на 100 км/ч, а според собственика за паркиране можело да бъдат използвани специалните паркоместа за автобуси – максимално близо до забележителностите.

Добре поддържаните Setra 309 HD са много издръжливи

Състоянието на преоборудваната Setra 309 HD трябва да бъде внимателно „обследвано” с пътен тест. Ако автобусът е поддържан добре, той ще може да издържи още много. Според постове в различни специалиазирани форуми не били проблем и до два милиона километра. Но за целта двигателят, трансмисията, ходовата част и най-вече спирачките се нуждаят от необходимото внимание.

На борда на Setra-та могат да спят до шестима души – благодарение на двуетажното двойно легло.

Очевидно електрониката на борда може да създаде доста проблеми. Следователно тя трябва да бъде проверена внимателно на място. Работят ли електронните възли? Работят ли електрониката и хидравликата на вратите безпроблемно? Естествено, трябва да се види и дали по рамата има ръжда – защото Setra-та не е имунизирана срещу кафявата чума.

И накрая трябва да посочим две важни неща за всички, които не се занимават ежедневно с автобуси:

1. Толкова тежко превозно средство изисква шофьорска книжка за камион или автобус.

2. Разходите не могат да се сравняват с тези при кемпер на базата на бус. Шестцилиндровият мотор на Setra 309 HD може да консумира около 28 литра дизел на 100 километра!

Всеки мераклия да купи тази Setra трябва да я прегледа внимателно. Моделът има няколко проблемни зони.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин