Second hand: Mazda RX-8 – ванкелова екзотика


31
май
2017

Едва ли някой някога се е заглеждал по моята препоръка. В същото време Mazda RX-8 (2003–2011) е чистокръвен спортист за ценителите на автомобилите, при това с щипка екстравагантност. Съставките на рецептата: четири отделни седалки, опаковани в елегантна каросерия с противоположно отварящи се врати без средна колона, пъргаво окачване и двигател, какъвто няма да откриете никъде другаде. Ванкеловият мотор с мощност 231 к.с. превръща RX-8 в рядка екзотика.

Светът на RX-8: готин кокпит, ниска позиция на седене, ванкелов двигател със страхотен звук

RX-8 е истински революционер

За осемте години производство в Германия са продадени само 8000 екземпляра. Ротационният двигател е ексклузивен специалитет на Mazda – както и най-големият му недостатък. Замислете се за високия разход на гориво от 14 л/100 километра, както и разхода на масло от 0,5 л/1000 км. Но какво от това! Не търся икономична кола, а автомобил за удоволствие. Освен това моята RX-8 от 2005 година е оборудвана с почти всичко: ESP, ABS, навигационна система, климатична инсталация, кожена тапицерия, люк на покрива. Динамичните характеристики не са толкова революционни: моторът не е еластичен, трудно е да повярвате, че разполагате с 231 к.с. Да, всяка революция взима жертви. Но това се компенсира от развъртащия се като турбина „ванкел”. Освен това RX-8 впечатлява и със страхотната концепция на каросерията, уникалната концепция на двигателя, острата като бръснач управляемост и убеждението, че този автомобил е истинска рядкост. Няма спор: моят Revoluzzer се нарича Mazda RX-8.

+ Впечатляваща технология на двигателя, уникална концепция на каросерията, чудесна управляемост, висока ексклузивност, потенциал за класически автомобил.

– Много висок разход на гориво и масло, липсваща еластичност, ремонтите са възможни само в сервиз на Mazda. Внимание: понякога страда от ръжда.

Извод

Струва си да се загледате в Mazda RX-8. За малко пари ще получите екзотика и бъдещ класик. Съвет: още сега си осигурете добър екземпляр и го запазете. Недостатъци: висок разход на гориво, скъпо обслужване.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин