SEC-ът на Кале Грабовски: класика на деня


9
ян.
2020

Без преувеличение можем да го наречем култов автомобил: златистият Mercedes 500 SEC от култовия филм „Бенг Буум Бенг“ на Кале Грабовски е нашата класика на деня!

Цитатът от филма е толкова популярен, колкото и самият автомобил: „Трябва ти автомобил, който да ти подхожда. Със стил. Със характер. Разбираш ли? Бебче, което да обичаш!“ Това казва актьорът Ралф Рихтер в ролята на Кале Грабовски през 1999 г. в класиката на Рурската област „Бенг Буум Бенг“. Репликата се отнася до съмнително тунингования Mercedes 500 SEC в цвят златист металик, който Кале си купува от парите от обира на банката. С джанти BBS и заден спойлер. Позьорство като по учебник. Както и супер-бърз: „Не е жесток? Момче, казвам ти: натискаш само веднъж леко педала на газта. И бенг – преминал си през звуковата бариера.“

Автомобилът от филма е S-клас Coupé от серия С 126 – произведен в периода 1981 до 1991 г. точно 74 060 пъти. С 5-литров V8 двигател и 245 к.с., без средна колона на покрива. разбира се, не само участието във филма, но и техническите данни (400 Нм при 3750 об/мин; 8 секунди за спринта от 0 до 100 км/ч; 225 км/ч) придават на Mercedes 500 SEC имидж на гангстерски автомобил. Но такъв със стил. С характер. Разбираш ли?  

Филмовият автомобил всъщност е „абсолютна барака“

Всъщност колата от филма е „абсолютна барака“ (според изпълнителя на главната роля Ралф Рихтер), която бързо изчезва от хоризонта и по-късно е „постегната“ малко от един търговец на употребявани автомобили с цел продажба. 15 години по-късно актьорът Рихтер получава от едно телевизионно списание подарък нов Грабовски-Benz. Всъщност малко по-мощния 560 SEC, с автоматични скорости и отличен комфорт.

Трейлърът на филма можете да видите тук:

Изпълнителят на ролята на „Кале Грабовски“ Ралф Рихтер харесва Mercedes и предпочита употребявани автомобили.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >