/ Seat Leon на старо: изгоден компактен модел с техника на VW

Seat Leon на старо: изгоден компактен модел с техника на VW

VW Golf, Skoda Octavia или Seat Leon? Що се отнася до новите регистрации, Seat изостава от конкуренцията в концерна – но това не е причина да го изключваме от сметките при търсене на употребяван автомобил.

Особено ако не държите на предлаганото от 2020 г. четвърто поколение, а на по-стар употребяван Leon. Тогава испанският компактен модела демонстрира наистина впечатляващо съотношение цена-качество. Предпоставката за успешно търсене на борсата за употребявани автомобили на AUTO BILD обаче е сериозната доза търпение – защото предлагането е наистина огромно. Например, ако търсите бензинов Seat Leon, регистриран в периода между 2017 и 2020 г. с пробег до 30 000 километра, ще попаднете на около 150 оферти във всички цветове и варианти на оборудване. За други модели търсене с толкова специфични филтри би довело до 2-цифрен брой резултати.

Употребяваните Leon-и в посочения диапазон стартират от малко под 28 000 лева. Но срещу суми от този порядък ще получите базовия двигател с три цилиндъра, работен обем 1 литър и мощност 86 к.с. Колкото повече пари сте готови да инвестирате във вашия бъдещ Leon, толкова по-висока мощност и по-богато оборудване ще получите. Дори топ моделът Leon Cupra с 300 к.с. се среща на пазара за употребявани автомобили.

В кокпита на Seat Leon веднага се откриват приликите с VW Golf и Skoda Octavia.

Разбира се, Leon с 300 к.с. не е най-добро решение за всекидневието. Много по-подходящ за целта е този Seat Leon 1.4 TSI със 150 к.с. и ръчна 6-степенна скоростна кутия например, предлаган за продажба от ACB Dornig в германския град Плауен (Саксония). Автмобилът с пълна сервизна история на модела е от първа ръка и е регистриран за първи път през март 2018 г., но оттогава е навъртял само 23 100 километра. Преминатият наскоро преглед пред TÜV доказва, че в техническо отношение „испанецът“ няма проблеми.

Въпросният Seat Leon предлага много добро съотношение „цена-качество“. Изключително запазеният хечбек е поръчан от бившия собственик във вариант на оборудване „Xcellence“ и  следващият му притежател ще може да се възползва от екстри като автоматичен климатик, теглич и датчици за паркиране отпред и отзад. Благодарение на „Businesspaket Infotain“ на борда има и навигационна система. Като нов Seat Leon Xcellence в тази версия е струвал над 50 000 лева, а днес се предлага за 17 990 евро (ок. 36 000 лева), при това с гаранция.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин