Seat Ateca: този SUV е спортист!

Първият SUV на Seat се появява късно, но въпреки техниката на VW поставя собствени акценти

0106
2016

ИМЕНАТА НЯМАТ никакво значение за характера? Глупости! Seat е обозначил повече от недвусмислено първия си SUV в историята на фирмата: Ateca като атака. „Испанецът“ обаче не трябва да напада своите събратя от концерна на Volkswagen, а примерно Nissan Qashqai. При това испанската атака на Seat трябва да е доста мощна и добре обмислена, тъй като японският бестселър е на пазара от 2006 г. и се радва на голямо внимание. Разбира се, не е достатъчно само да опаковаш симпатично техниката на VW. Не е лесно и да оправдаеш високите очаквания. Сега е ред на първия тест. При качването прави впечатление: позицията на седене не е типична за SUV, усещането е сякаш се качвате в по-високо комби.

Нисък SUV или високо комби? Ateca е и двете – също като Nissan Qashqai

Нисък SUV или високо комби? Ateca е и двете – също като Nissan Qashqai

Натискане на бутона за стартиране събужда 190-те конски сили, а дизеловият двигател е добре шумоизолиран. Включваме лоста на серийната автоматична трансмисия с два съединителя на D – и първоначално не се случва нищо! Също както и други автомобили от концерна на VW с двигател TDI и DSG трансмисия Ateca страда от силно изразена слабост при потегляне. След това всичко си идва по местата – 2-литровият мотор ускорява спортно до червената зона на оборотомера, трансмисията сменя предавките светкавично. Двигателят работи с леко ръмжене, без да става натрапчив. Естествено, че в този случай окачването не иска да разваля играта. Испанците са се отказали от прекалената твърдост на старите модели. Ateca вози приятно стегнато, но също така предлага достатъчен комфорт при движение по пътища с лоша настилка. Проблеми със сцеплението, разбира се, няма при серийното двойно задвижване на големия дизелов мотор – също както и странично накланяне. Досега не съм карал по-прецизен модел от този клас. Така водачът свиква с малко нетипичния за SUV стил на шофиране: късно спиране, бързо излизане от завоя и отново натискане на педала на газта. Този SUV е спортист! Въпреки това Ateca има и практични таланти.

Благодарение на новата платформа моделът на Seat предлага значително повече място в сравнение със стария Tiguan – въпреки еднаквите размери. Ще седите удобно преди всичко на задната седалка, като дори по-високите пасажери ще разполагат с достатъчно място за коленете и главите. Освен това имащият вместимост от 510 литра багажник (при 4х4 варианта 485) се товари лесно благодарение на ниския си товарен ръб и на широкия си отвор. Какво още липсва? Малко по-скромни цени. Базовата Ateca със 110 к.с. от 3-цилиндров бензинов мотор и предно задвижване струва под 40 000 лв., но ще се появи чак през есента. През юни моделът ще стартира с бензинов агрегат със 150 к.с. (55 000 лв.) или с разполагащия със същата мощност TDI от 60 000 лв. Големият дизелов двигател с двойно задвижване и автоматична трансмисия с два съединителя струва 70 000 лв. Една скъпоструваща атака.

Кокпит като в Leon, но с голяма навигационна система и по-висококачествени материали

Кокпит като в Leon, но с голяма навигационна система и по-висококачествени материали

Технически данни на Seat Ateca 2.0 TDI 4WD

Двигател 4-цил., турбо, отпр. напр. • Работен обем 1968 куб. cм • Мощност 140 кВт (190 к.с.) при 3500 об./мин • Макс. въртящ момент 400 Нм при 1900 об./мин • Макс. скорост 212 км/ч • 0–100 км/ч за 7 сек • Двойно задвижване/7-степ. DSG • Междуосие 2630 мм • Д/Ш/В 4363/1841/1625 мм • Обем на багажника 485 л • Собствено тегло 1610 кг • Разход EU-Mix 5 л дизел/100 км •CO2 131 г/км • Цена от 70  000 лв. (за Германия)

Извод

Въпреки познатата ни техника на VW от Seat са направили изненадващо различен SUV. Ateca е приятно компактен автомобил, управлява се по-спортно от конкуренцията и въпреки това предлага достатъчно полезна стойност. Един вълнуващ автомобил!

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин