Seat Ateca като употребяван автомобил: само дреболии опъват нервите

2311
2022

След дълга суша испанците отново влязоха в крак с времето с първия си SUV. Малко след представянето на Ateca на автомобилния салон в Женева през пролетта на 2016 г. търговците на Seat бяха залети с поръчки за SUV-а. Като последица на клиентите през 2017 г. се налагаше да чакат близо година за доставка. Днес ситуацията с предлагането на употребявани екземпляри е значително по-спокойна. Съществуват добри аргументи, за да си помислите за покупка на произвеждания в Чехия компактен SUV като употребяван.

Кокпитът е изцяло по маниера на концерна VW – тук със сравнително евтини пластмасови повърхности. Ергономичността е добра, воланът – удобен
Инфотейнмънт система с офроуд меню. При варианта с предно задвижване е малко безполезно

В тествания вариант произведеният през септември 2017 г. наш фотомодел е струвал като нов 66 000 лв. Освен средното ниво на оборудване Style предишният собственик си е позволил Full LED фарове, подготовка за теглич, шикозни тапицерии от алкантара, навигационна система, затъмнени задни стъкла и камера за заден ход. След пет години и пробег от 125 927 километра Ateca е примамливо предложение: цената й в Autohus в Бокел до Бремен е 35 000 лв.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА УПОТРЕБЯВАНИ SEAT ATECA

Разбира се, че с оглед на големия пробег не трябва да очаквате безупречен автомобил. По шофьорската врата и от лявата страна има вдлъбнатини, по предното стъкло – следи от удари на камъчета, а спирачните дискове вече са надрани. Иначе на употребявания автомобил възрастта и пробегът не му личат. По отношение на предлаганото място компактният SUV с дължина от 4,36 метра се конкурира с комбитата от същия клас. Тапицериите не изглеждат износени. Въпреки фейслифта на модела през 2020 г. дизайнът му изглежда свеж.

Интериорът е с акценти от алкантара, багажникът е с вместимост на комби. От 510 до 1604 литра се побират вътре

Динамичният SUV Ateca определено ще се радва на втора пролет. Платформата и техниката са от концерна VW, нашите положителни впечатления личат и от продължителния тест на Ateca: след 100 000 километра „испанецът“ получи оценка мечта – 6. В тестваната версия с 1,6-литров двигател и 115 к.с. Ateca не страдаше от липса на мощност. Максималният въртящ момент е 250 Нм, а по време на теста средният разход на „испанеца“ беше 6 л дизел на 100 км.

Нашият съвет: през септември 2018 г. Seat премина към по-строгата норма за вредни емисии Euro 6d-Temp. А с теглича можете да теглите дори и каравана (1500 килограма). Ако това ще се случва по-често, то по-добре изберете варианта 4Drive с двойно задвижване: той се предлага със 150 к.с. и струва с около 3000 лв. повече.

Тегличът не е използван засега

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин