Seat Altea на старо: всичко е като при VW, само че по-изгодно

Германското инженерно изкуство среща испанската страст: Seat Altea печели от солидната техника от VW Golf V


26
юни
2017

АUTO ЕМОСIОN, АМА ДРУГ ПЪТ. ТОВА СА САМО обещания от рекламата на Seat. Нека бъдем честни: в този ван няма да изпитате никакви горещи чувства. Но в сравнение с тевтонските си братя Golf Plus и Touran Seat Altea изглежда доста емоционално. Това се дължи на красивия дизайн на Валтер да Силва. И на произвежданата в милионни тиражи техника от Волфсбург, защото под ламарините се крият компонентите на Golf V. И тъй като испанците не бива да се конкурират ценово с майката Volkswagen, Altea е значително по-изгодна.

Бърза колкото тореадор? Altea взима завоите спортно и стегнато, ESP е серийно

През 2006 година бе представена и удължена с 18,5 сантиметра ХL-версия. Повечето клиенти избират дългата Altea. Аз също: моят черен тестов автомобил е паркиран в автокъща Mobilex. Собственикът  Харалд Хукфелд се смее: „Имате късмет, употребяваните Altea не се задържат дълго“. Чудесно: аз искам да покарам колата. Качвам се. Висока позиция на седене, усещане за голям простор, прилично качество на изработката. Дотук добре. Приятно и спортно оформени седалки, с добра странична опора.

Голям като спортна зала? Не съвсем, но предлагането на място е добро. Напълно достатъчно за четирима възрастни пътници

И малко бутони, кокпитът е прегледен, но пластмасите не са особено висококачествени. А широките предни колони затрудняват видимостта, снишаващият се преден капак не позволява добре да прецените габаритите на каросерията. Така че бъдете внимателни при маневриране и паркиране! Спокойният двигател ми харесва. Наистина, 102 к.с. от 1,6 литра работен обем не могат да направят дупки в асфалта, но все пак се усеща нещо като радост от шофирането. Окачването на Seat Altea е доста стегнато, кормилното управление е директно, 5-степенната скоростна кутия превключва прецизно и лека. Дотук добре, нали? Е да, високият товарен ръб на багажника ни изнервя, явно в екипа дизайнери не е имало майки с детски колички.

Мощен като бик? Е, това е пресилено, но дори и само със 102 к.с. Altea XL не е флегматична

Но недостатъците са наистина малко. Освен това при фейслифта през 2009 година материалите в интериора станаха по-висококачествени, появиха се и нови брони, и по-модерни фарове. Надеждността също е на висота. Според ТUV испанският Тоurаn е добър автомобил, дори и дванадесетгодишните Altea не се представят зле при техническия преглед. Понякога е добре да имате роднински връзки със скучни германци.

Още по темата