Safe Light Regional Vehicle: автомобил на водород за 30 000 лева

0811
2021

Safe Light Regional Vehicleе лек, безопасен и пълен с добри идеи – и се движи на водород, вдъхвайки надежда на всички критици на електромобилите с батерии. На IAA в Мюнхен Германският център за въздухоплаване и аеронавтика представи прототип на много нисък 2-местен автомобил, който трябва да бъде екологичен и удобен за придвижване в града. И най-важното: да струва само 30 000 лева. Дали така ще изглежда автомобилът на бъдещето?

Като представител на класа на леките превозни средства L7e, SLRV може един ден да атакува градовете редом с останалите „мъници“ на електрическо задвижване, които виждаме все по-често в големите градове. Тайната на прототипа се крие в сандвич конструкция с горни слоеве от алуминий или стомана и пластмасова пяна вътре. Благодарение на това каросерията тежи само около 90 килограма, а целият автомобила – едва 500. Предната и задната част на Safe Light Regional Vehicle са направени от сандвич панели и служат като зони на абсорбиране на енергията при катастрофа. Пътническата клетка е обградена от пръстеновидна структура. Тя поема силите, които действат върху автомобила по време на движение, и предпазва пътниците в случай на катастрофа.

Системата на горивните клетки е разположена в предната част на Safe Light Regional Vehicle.

А задвижването? В предната част на автомобила е разположена горивна клетка с оскъдната мощност от 8,5 киловата. Тя обаче е подпомагана от буферна батерия с мощност 25 кВт отзад, която помага при ускоряване с 45 к.с., за да вдига автомобилът до 120 км/ч. С капацитет 1,6 киловатчаса и резервоар под налягане за 1,6 килограма водород, учените очакват автономен пробег до 400 километра, но при средна скорост 80 км/ч. А това е значително повече, отколкото при Smart fortwo (145 км) или дори Renault Twizy (100 км). Създателите на двуместния автомобил смятат, че той щял да бъде идеално решение за услуги тип Carsharing.

Надали обаче дали интелигентно замислената ултралека машина, разработена от германските специалисти по аеронавтика, някога ще влезе в серийно производство. Пречките пред използването на водорода при личните автомобили (ниска ефективност, произход на електричеството за добив на водород, транспорт и съхранение) са все още твърде големи. Поради тази причина учените обмислят и вариант SLRV с изцяло електрическо задвижване – без използване на водород.

Учените от DLR представят SLRV като автомобил, съобразен с пестенето на природни ресурси – но и подходящ за преходи извън града.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин