Rovomobil: 50-годишният суперавтомобил на Източна Германия

1006
2024

Rovomobil е проектиран от екип на Техническия университет в Дрезден, който се ръководи от професор Еберхард Шарновски, като основната цел е да се създаде изключително аеродинамичен автомобил. Началото на разработката е поставено през 1973 г., като за основа на колата е използван стандартен Volkswagen 1200. Въпреки че разработчиците са имали възможността да получат ходова част от Trabant, който по онова време е много по-достъпен в Източна Германия, те имат няколко основателни причини да предпочетат западногерманския „народен автомобил“. Първата от тях е, че за новите Трабанти има много дълъг списък от чакащи клиенти, а приличните употребявани екземпляри са доста дефицитни. Volkswagen е доказал с течение на времето, че неговото шаси на практика е универсално, и много лесно може да бъде оборудвано с всякакъв вид каросерия. Освен това той има четиритактов двигател, чиято мощност е два пъти по-висока от тази на Trabant.

Стъклопластовата каросерия, проектирана от Шарновски и неговия екип, се основава на класическия аеродинамичен идеал, олицетворен от водната капка. Един от малкото непредвидени проблеми е свързан с предното стъкло от Wartburg, което се оказва малко по-широко и по-плоско от предвиденото, но все пак успява да се впише в концепцията. Автомобилът има две много големи врати, отварящи се нагоре, и фарове, скрити под капаци, което в комбинация с общия силует му придава фина нотка на концептуална екзотика. По всички останали стандарти обаче той трудно се вписва в тази категория, макар че за тогавашните норми на Източна Германия, спокойно може да мине дори и за суперавтомобил.

Основната цел на проекта е реализирана, и то с голям успех. След проведената серия от тестове в аеродинамичен тунел, е отчетен изключително нисък коефициент на съпротивление (Cd) от 0,23 – тоест по-добър, отколкото при Tesla Model S и почти толкова добър, колкото при Mercedes CLA. Постигането на такъв показател без употребата на съвременни средства и най-вече компютърни технологии, е феноменален резултат. Стойността на Cd, показана от Rovomobil, е една от най-добрите в света по онова време, и до голяма степен остава такава и днес. През 1990 г. каросерията е модифицирана (като освен всичко останало е и частично облепена с картон!), и така е постигнат Cd от 0,196, което е почти равносилно на световен рекорд. За сравнение, настоящият световен лидер по този показател, VW XL1, се характеризира с Cd от 0,19.

Днес, създадените между 1973 и 1976 г. два екземпляра на Rovomobil, са част от експозицията на заводския музей във Волфсбург.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин