Rolls-Royce Silver Cloud: да се почувстваш като крал

1910
2018

МЪГЛАТА СЕ СПУСКА НАД ЗАМЪКА. Промъква се силует, преминава през тъмния парк, а комисарят го следва по петите. Горе-долу, така се развива действието в криминалните филми на Едгар Уолъс през 60-те години. По онова време у дома пред телевизора седи младият Михаел Хаушилд и малко се страхува. За него много по-вълнуващ е автомобилът Rolls-Royce Silver Cloud, който в някои от епизодите паркира пред вратата на дома. Британски, величествен, истински замък на колела. И една недостижима мечта. 45 години по-късно е време за премиера: 54-годишният днес мъж седи зад волана на Silver Cloud III за фотосесията на AUTO BILD до замъка Тремсбютел до Хамбург. Тук също е сниман епизод от филмите на Едгар Уолъс: Северна Германия е играла ролята на кулиси за Великобритания.

Третото поколение на Silver Cloud беше представено през есента на 1962 г.

Тук са гостували Бийтълс, и разбира се, Джон Ленън също е притежавал Rolls-Royce, психеделично черен Phantom. Също както всички модели, така и Silver Cloud има върху решетката на радиатора си фигурата Spirit of Ecstasy, наричана и Емили. Михаел Хаушилд също е завладян от нея. Как се чувства зад волана на един мит? „Приповдигнато“, казва с респект инженерът и хоби-пилот. Rolls-Royce би казал: „Аз съм горд автомобил, притежавам характер.“ Тази аура се предава от само себе си. Когато седнете в лимузината, ще се почувствате като в английска ложа и като в защитено сепаре. Скъпо дърво с блестящ гланц, мек мокет като скъп килим, внушителни и удобни седалки с мека и фина кожена тапицерия. Пет пепелника от времето, когато пушенето в колата се е считало за добър тон. Нашият фотомодел, който се продава, не мирише на тютюн, а на традиция. „Silver Cloud докосва всички сетива“, смята Хаушилд. Личи си, че тук са инвестирани много време и ръчен труд. Шеф-дизайнерът на Rolls-Royce Джон Полуийл Блачли е свършил страхотна работа през 1955 г. с първия модел.

Панорамен поглед от кралския клас: стилният кокпит на модела с десен волан блести с благородни материали

Хаушилд е грабнат от завършените форми, от превъзходната радиаторна решетка, от блестящия хром и от внушителните размери на модела. Толкова монументален и същевременно толкова лесен за управление благодарение на сервоуправлението си и въпреки теглото си от два тона. Барабанните спирачки обаче бързо връщат водача на земята. „Спира като танкер“, установява Михаел Хаушилд. Затова се изисква предвидливост по време на шофиране. Темпото не играе главна роля, Silver Cloud е създаден за спокойно реене. Идеалният автомобил за дълъг път с неизчерпаем потенциал. Пътуването във времето за Михаел Хаушилд през този ден продължава: като момче той е мечтаел за стилните английски лимузини, докато е пътувал с родителите си през ваканцията с техния VW „костенурка“. Той изглежда е закърмен с любовта към британския остров и неговите жители и не е знаел, че години по-късно ще живее и работи в Англия и ще кара Mini. Иначе мъжът от Хамбург като дете е събирал колички Matchbox, а любимите му са били… модели на Rolls-Royce. Silver Cloud III и Михаел Хаушилд са родени през 1963 г.

Да даваш газ стилно: Rolls-Royce традиционно посочва мощността като „достатъчна“

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин