Rolls-Royce Phantom VIII: лукс, пред който да паднеш на колене!

Ето го и седемзвездния автомобил! Дали пък Rolls-Royce Phantom VIII не е най-добрият автомобил на света? Може би. Във всеки случай може да изстуди шампанското до 4 градуса


23
сеп.
2017

НА ТОЗИ СВЯТ съществуват сериозни проблеми. Поръчваш си нов автомобил с хладилник отзад, в който обаче не се побира голяма бутилка шампанско, а само малка. Доста неприятно! В Rolls-Royce вече са решили този проблем: в хладилното отделение на новия Phantom VIII се побират бутилки с шампанско от всякакви марки и с нормални размери. Наистина.

Чадър във вратата
Натискате бутон и от вратата излиза чадър. Даже от двете. Ако го загубя? Срещу 1800 лв. ще си купите нов

Имаме среща на остров Зюлт. Аз, момчето от провинцията, и той, дългият 5,99 метра супер луксозен автомобил. Специално за срещата обличам вместо червената фланелка на AUTO BILD единственото си сако – човек трябва да проявява уважение. Освен това синьото сако подхожда на специалния цвят на Phantom Bella Donna Purple. Лилав Rolls-Royce! Отвътре този Phantom е тапициран с фина кожа в цвят Arctic White (арктическо бяло), контрастиращ на Purple Silk (лилава коприна).

Първо пристъпвам към измерване на колата. Решетката на радиатора е широка 72 см и висока 40, има 22 надлъжни елемента. Всичките са от ръчно полирана неръждавейка. Капакът е с 1 см по-висок от този на предшественика, произвеждан в продължение на 14 години. Бихте могли да си оставите чашата с шампанско, без да се налага да се навеждате. Няма да го правим – по-скоро ще разгледаме Емили, фигурата на хладилното отделение, която излиза и се прибира. За останалото сгъваемият метър е прекалено къс. Значи можем да мерим със стъпки: един метър, два метра, три метра. Ало, шофьора!

Лазерна светлина
Лазерна светлина за по-добра видимост. Нощем свети на разстояние до 600 метра

Вдигаме предния капак. Под него е разположен 6,75-литровият V12 агрегат с 571 к.с., 900 Нм още при 1700 оборота и ограничена максимална скорост от 250 км/ч. Големият Phantom взема спринта от 0 до 100 км/ч за 5,4 секунди, а по-малкият с 22 сантиметра е по-бърз с една десета от секундата. Всичко това са само цифри, които не можем да изпробваме, тъй като този Rolls е паркиран върху дървена тераса на дюните. А и тук става дума за спокойствие и наслада.

Задните врати са окачени на задната колона – като при Opel Meriva. От тях след натискане на бутон излизат чадъри – както при Škoda Superb. Тук чадърът обаче е малко по-скъпичък – 1800 лв.
Горната част на арматурното табло е разположена зад стъкло. The Gallery – така я наричат. Какво се има предвид: благородните клиенти имат скъпи творби на изкуството у дома си, които сега може да бъдат взети с тях по време на път. За целта в Гудууд идва определен творец и обсъжда всичко с дизайнерите. След това започва работа по повърхността зад стъклото. В случая с нашия лилав Phantom зад стъклото има коприна, а тя прави асоциации с…

Ако имате успех в живота, никога няма да ви се наложи да седите тук, отпред. Поглед към кокпита ще има вашият шофьор

Не, хайде да не си разваляме настроението с мисли за смъртта. Животът във Phantom е толкова прекрасен! Когато погледнем нагоре, звездите започват да светят. 1344 миниатюрни, светли точки в тавана на покрива на луксозния „британец“. За направата му една дама седи в продължение на два дни и фиксира фините светлинни тела. Разбира се, ръчно. В Гудууд. Още няколко думи за кокпита, извинете, Rolls-Royce.

V12
Надлъжно разположен V12 мотор с 6,75 литра работен обем и 571 к.с. 900 Нм от 1700 об./мин

Мониторът на навигационната система излиза сам от таблото – в средата зад гореспоменатото стъкло. Едва при втори поглед успяваме да разпознаем iDrive на BMW; баварците са собственици на марката от 1998 г. и помагат на англичаните с каквото могат. Ние, момчетата от провинцията, бихме искали да пийнем нещо – в задницата на Phantom имаме избор: студено или със стайна температура? Хладилникът е регулиращ се, най-ниската степен е 4 градуса.

Двете кристални чаши са част от оборудването; един етаж по-надолу имате декантер за уиски или джин, както и подходящ кристал. Натискаме бутона Door в колоната на прозореца и задната врата се затваря автоматично. С бутоните малко по-надолу можете да регулирате силата на звука на аудиосистемата, да промените наклона на опората за краката, да регулирате облегалките на отделните седалки, да управлявате отоплението на седалките и вентилацията, както и да изберете функцията за масаж.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >