Rolls-Royce Cullinan – колкото повече, толкова повече


6
авг.
2018

Rolls-Royce следва модните тенденции и пусна на пазара SUV! С Cullinan пасажерите ще могат да пътуват луксозно – дори и извън пътя.  От Rolls-Royce са избрали за Cullinan редуциран и функционален дизайн с ръбове, срещуположно отварящи се врати, както и нова графика на светлините с лазерни светлини. За задвижването отговаря познатият ни от Phantom V12-туинтурбо агрегат с работен обем от 6,75 литра, 571 к.с. и максимален въртящ момент от 850 Нм. Cullinan е оборудван с двойно задвижване и четири задвижващи колела. SUV има алуминиева Spaceframe платформа, която се използва и при Rolls-Royce Phantom – в този случай тя е по-висока и по-къса.

С тази нова архитектура и благодарение на адаптивното въздушно окачване Rolls-Royce обещават, че SUV-ът е пригоден за извън пътя – без това да се отразява на комфорта. на предното стъкло има камера, която сканиран пътя пред автомобила и настройва окачването. Освен това сензори постоянно измерват, дали някое от колелата е загубило сцепление.  Ако това се случи, то съответното колело веднага бива автоматично притискано надолу. Rolls-Royce обещават, че Cullinan е „SUV-ът с най-голяма дълбочина на газене“ – ъзможно е преминаване на водни препятствия с дълбочина до 540 милиметра.

Въпреки, че Cullinan е висок 1,83 метра, качването в модела става лесно и удобно. Отвътре Cullinan е впечатляващо монументален и внушителен – кокпитът се издига пред водача като бариера към пътя.  Иначе вътрешното пространство е почти идентично с това на Phantom. Оформлението на SUV-а е по-скоро консервативно. Уредите с хромирана рамка изглеждат като аналогови, но всъщност за дигитални. Водачът на Cullinan управлява навигацията и инфотейнмънт системата посредством тъчскрийн. Воланът е различен от този във Phantom: той е по-широк и по-малък, което означава, че SUV-ът ще се управлява не от шофьор, а от самия притежател. До кръглия превключвател на 8-степенната автоматична трансмисия се намира бутона за режимите на движение „Everywhere“.

Голямата изненада е на втория ред, където има цяла седалка. Не се притеснявайте – отделните седалки с хладилник в средата не са отпаднали, Rolls-Royce предлага две конфигурации. Мястото за краката е подобаващо щедро. Има дори Isofix закрепване за детски седалки. Cullinan има разделящ се на две заден капак – разбира се електрически. Вместимостта на багажника е 600 литра. за повече място можете да сгънете задните седалки – разбира се електрически. Тогава багажникът побира 1886 литра. Стъклена стена разделя товарния отсек от пасажерите. Естествено има и сгъваеми къмпинг-седалки. Оборудването включва четири камери, система за разпознаване на пешеходци и диви животни, асистент за предупреждение при сблъсък, Head-up дисплей, WLAN-Hotspot, възможност за индуктивно зареждане и пет USB-букси. Базовата цена на Cullinan е 630 000 лв., а първите автомобили ще бъдат доставени на клиентите в началото на 2019 г.

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >