Rolls-Royce прави най-бързия електрически самолет в света


9
ян.
2019

През 1931 Rolls-Royce помага на Великобритания да грабне наградата Schneider Trophy, след като Supermarine S.6B поставя рекорд за скорост от 343 мили в час (522 км/ч). Разбира се, в наши дни това не изглежда особено впечатляващо. Истински успех обаче би било да ускориш до същото темпо във въздуха, но на ток! Именно това иска да направи Rolls-Royce със своята програма ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight), спонсорирана от британското правителство.

Актуалният рекорд за скорост във въздуха на ток (334 км/ч) е поставен през 2017 от германския гигант Siemens. Хората от Rolls-Royce се надяват да подобрят постижението си от 1931, направено със Supermarine. „Този самолет ще бъде задвижван от най-модерна електрическа система с най-мощната батерия, поставяна някога на самолет“, казва Матю Пар, мениджър на проекта ACCEL.

Taзи батерия ще бъде изградена от 6000 литиево-йонни клетки и ще бъде модулът с най-голяма енергийна плътност, създаван някога за самолет. Батерията ще позволи на летателния апарат не само да прескочи границата от 300 мили в час (482 км/ч), но и да измине над 320 км (210 мили) с едно зареждане. Общата мощност на трите електродвигателя е над 500 к.с. и те ще движат перка, разположена отпред.

В проекта са вложени много технологии: „Ние следим над 20 000 източника на данни в секунда, като проверяваме напрежение на батерията, температура и цялостното състояние на задвижването“, казва Пар. Rolls-Royce събира в амбициозния проект експерти от различни области и специалисти от Formula E. Тестовете на самолета ще започнат още през тази година, а опитът за рекорд ще бъде направен през 2020.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >