Rivian пуска пикап и SUV на една и съща база

1508
2022

Един старт-ъп идва с двоен удар: Rivian R1T и R1S. Първи тест на електрическия пикап, първа среща с електрическия SUV.

Деца рисуват пикапи, родителите им седят до тях в библиотека и чакат пробното шофиране. Други път тестват електрическия пикап R1T и се заглеждат в посестримия модел R1S, на който е натоварен сърф.

Първият хъб на Rivian бе открит във Венис, Лос Анджелис. Rivian е първият американски старт-ъп, открил надпреварата с електрически пикапи. AUTO BILD намина, за да тества R1T и R1S.

Динамичните характеристики са на нивото на суперспортист

Тестът на Rivian R1T представлява културен шок. Тъй като този 2,7-тонен електромобил се управлява съвсем различно: пъргав е като заек и има диаметър на завой като компактна кола. Ускорява като спортен автомобил. 4 електромотора катапултират R1T за 3 секунди до темпо 100 км. Няма и помен от голямото тегло.

В Rivian всичко е дигитално

Отвътре е шик, изцяло дигитално, с много място на втория ред и с отвор за товари. В този отвор се побират цели кухни от аксесоарите за къмпинг. Прибавяме и гигантския преден багажник, който може да захранва цели хладилници. „За бирата ти“, казва служителят на Rivian и се усмихва.

Първият Rivian вече е доставен на американските клиенти. Както и при всички старт-ъп-и се стига до забавяне и финансови проблеми. Rivian също е принуден да вдигне цените, отчасти с около 12.000 долара. Но върху платформата, на която са произведени R1T и R1S, Rivian ще пусне и микробус. От Amazon вече са поръчали 100.000 брой. Това ще осигури финансов гръб на старт-ъпа.

Конкуренцията при електрическите пикапи е голяма

Пазарът на електрическите пикапи сераздвижва: Ford F-150 Lightning, Chevrolet Silverado EV и Hummer EV вече са на пазара, скоро ще се появи и Cybertruck на Tesla. 

Връщаме се в хъба на Rivian: „Изглежда доста подобре от другите пикапи“, казва Скот от Бърбанк, който взема дъщеря си от детската стая на Rivian. Иначе кара пикап Chevy и Chevy Bolt EV. R1T бил за него „перфектната комбинация“.

ИЗВОД

Хауке Шрийбер

Електрическите пикапи идват. А Rivian е (заедно с Ford F-150) е първият на пазара. Старт-ъп-ът си има своите почитатели, R1S също ще намери купувачи. Сделката с Amazon е почти като застраховка „Живот” за фирмата.

Оценка на AUTO BILD: 5

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин