Rinspeed Snap на CES 2018


23
дек.
2017

В близко бъдеще ще използваме натъпкани с електроника и автономно движещи се автомобили. Електрониката и софтуерът в тези автомобили обаче остарява доста бързо – например много по-бързо от пътническата клетка. Дизайнерската студия Rinspeed Snap показва, как двете неща могат да бъдат разделени. Новата концепция на швейцарската фирма ще може да бъде видяна на CES (Consumer Electronics Show, от 9-ти до 12-ти януари 2018 г.) в Лас Вегас и след това на автомобилния салон в Женева (8-ми до 18-ти март 2018 г.).

Шефът на Rinspeed Франк М. Риндеркнехт интегрира бързо остаряващия хард- и софтуер на платформата („Skateboard“) и го отделя от пътническата клетка („Pod“), която се явява нещо като поставка върху Skateboard-а . Skateboard-ът ще бъде рециклиран след няколко години, докато по-малко износващият се Pod ще може да изпълнява функцията си по-дълго време.

Четириместният Snap е дълъг 4,69 метра и широк 1,84 метра – това са горе долу размерите на един ван. Автомобилът е с електрическо задвижване. Литиево-железно-фосфатната батерия е с капацитет 12 киловатчаса, което е достатъчно за пробег от 100 километра. Електрозадвижването за задната ос предлага малка мощност: 28 киловата (38 к.с.), като максималната мощност е 51 киловата (69 к.с.). Затова максималната скорост 80 км/ч ни се струва напълно реална. Но посоченият от Rinspeed спринт до 100 км/ч за 5 секунди ни се струва по-скоро пожелание за 1,7 тонния автомобил.

Бързият спринт така или иначе не е сред най-важните качества на един градски автомобил – все пак това е маневреността. Тъй като при Snap управляеми са и двете оси, автомобилът може да обръща почти на място. Автономно движещият се автомобил разпознава посредством сензори препятствия на пътя, а други сензори го напътстват в трафика. Посредством прожекции на предното стъкло Snap комуникира визуално с външния свят. Страничните прозорци пък служат за комуникация с качващи се пасажери.

Отвътре на разположение на всеки пътник са три дисплея. Важно нещо за Ride-Sharing-превозно средство, което се използва от много пасажери е хигиената. При Snap UV-светлината неутрализира бактериите в интериора.  За освежаване на въздуха служи мента. При желание в помощ на пътниците е робот, който пренася покупките на пасажерите.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >