Rinspeed Ʃtos: да караш с персонален автопилот и дрон

На изложението CES в Лас Вегас автомобилният визионер Франк М. Риндеркнехт представя поредния си проект – този път с вградена площадка за кацане... на дрон

1512
2015

 

Когато Rinspeed готви нещо ново, всички тръпнат в очакване: как ли този път швейцарската компания ще погледне в бъдещето на автомобила? На изложението за електроника в Лас Вегас Франк М. Риндеркнехт ще представи Ʃtos. Концептуалният модел издига дотолкова в култ автономното шофиране, че по желание на водача воланът „изчезва“ в таблото за секунди – така де, какъв е смисълът от някакъв си обръч, ако той не се използва по предназначение?

1

Инфотейнмънт системата на Harman Connected Car technologies работи като персонален асистент, предвиждайки нуждите на пътниците в автомобила – дестинации, избиране на маршрута, туристически атракции, зареждане на гориво, телефонни обаждания, музика и т.н. – с всеки километър системата се адаптира към нуждите на хората в автомобила и им предлага съответните възможности за избор. По този начин отвличането на вниманието при задаване на цели в навигацията се намалява значително.
Общо 8 HD-камери „наблюдават“ автомобила – това позволява както панорамен изглед на 180 градуса пред и зад автомобила, така и „огледала“ за обратно виждане без мъртва зона. Хора и други обекти около автомобила биват „наблюдавани“ и „анализирани“ автоматично – а при опасни ситуации шофьорът получава предупреждение. Т.нар. режим Curb View се активира автоматично при паркиране и осигурява директен изглед към колелата – за да не ги одерете в някой бордюр.

За да гарантира максимална сигурност при автономно шофиране, Ʃtos е свързан с инфраструктурата на пътя – така например той може да предотврати катастрофа заради шофьори, навлезли в насрещното движение, или да адаптира скоростта, така че да хванете „зелената вълна“. Когато шофьорът е избрал сам да управлява колата, тя внимателно следи действията му – и отчита не само това, което е видял, но и това, което е пропуснал. По този начин предупредителните съобщения могат да бъдат адаптирани.

Etos_Exterior_High_004

Дрон на борда

Ʃtos е оборудван със собствен дрон, който има площадка за кацане в задната част на колата. Армада от 12 000 диода може да превърне тази площадка в електронно табло за съобщения. Самият дрон е забавна добавка към колата, която можете да изпратите за букет цветя на път за вкъщи или да действа като НЛО, ако искате да си направите селфи от високо.

Швейцарският прототип използва техническата база на BMW i8, но външният вид е доста променен. Стъклата на площадката за кацане и на панорамния покрив са от типа Gorilla Glass, използвани за дисплеите на смартфоните.

Etos_Exterior_High_037

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин