Rimac счупи рекорда на Tesla за най-бърз автомобил на Ринга

2108
2023

Rimac Nevera постави нов рекорд за обиколка за електромобил на Нюрбургринг на 18 август и с това грабна неформалната титла „Най-бърз електрически автомобил в света“. Хърватинът Мартин Кодрич се нуждаеше от 7:05,298 минути за рекордната обиколка на дългото 20,832 километра трасе зад волана на развиващия 1400 кВт (1914 к.с.) Hyper-GT. Rimac Nevera се оказа с цели 20 секунди по-бърз от досегашния рекордьор в лицето на Tesla Model S Plaid с Track Pack (7:25.231 минути) през юни.

Все пак не бива да забравяме, че Tesla-та генерира доста по-ниска мощност – 750 кВт (1020 к.с.), отколкото Rimac Nevera. Nevera постига максимален въртящ момент от 2360 Нм и максимална скорост от 412 км/ч. Nevera даде време от 7:00,928 минути на по-късото трасе с дължина 20,6 километра. Постигнатите резултати са верифицирани от TÜV Süd.

Компанията Rimac е създадена през 2009 г. от 21-годишния тогава Мате Римац.

Кодрич коментира своята рекордна обиколка: „Сблъскахме се с тежки метеорологични условия в тренировъчните сесии тази седмица и избрахме един от най-горещите дни на пистата през това лято, за да поставим рекордно време на обиколка. И все пак 7:05:298 мин на Северната отсечка на Ринга е похвално постижение. Фактът, че Nevera може да достигне толкова висока скорост на пистата, въпреки че е проектиран като комфортен Hyper GT за обществените пътища, я прави толкова специална.“

Според Кодрич овладяването на бруталната електрическа мощ на Ринга било уникално изживяване. „Пилотирането на Нюрбургринг крие огромна тръпка, независимо дали в моментите, когато четирите колела и 1914 к.с. се борят за сцепление на Карусела или когато натиснете педала на „газта“ до пода на 2,8-километровата права.“

Компанията Rimac е основана през 2009 г. от едва 21-годишния тогава Мате Римас. Две години по-късно дебютира Concept_One, електрически хиперавтомобил с 1200 к.с. Новият рекорд съвпада с представянето на новата специална версия на Nevera – Nevera Time Attack, от която ще бъдат направени само дванадесет бройки. Всички те обаче вече са продадени.

Mercedes-AMG One остава най-бърз

Засега обаче най-бърза обиколка на Ринга сред серийните модели остава притежание на автомобил с ДВГ в лицето на Mercedes-AMG One. През октомври 2022 г. Маро Енгел покори легендарната писта за 6:35.183 минути. С други думи, Benz-ът се оказва с половин минута по-бърз от най-бързата електрическа кола.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин