/ Renault Zoe: спират любимия електромобил?

Renault Zoe: спират любимия електромобил?

От пускането му на пазара през 2012 г. Renault Zoe е сред най-успешно продаваните електромобили. В бъдеще обаче Renault смята да залага на други модели.

С напълно електрическия си автомобил Zoe Renault постигна големи успехи в продължение на повече от 10 години. Френският малък електромобил е на пазара от едно десетилетие и се превърна в бестселър на много пазари. През 2020 г. например малкият модел е най-продаваният електромобил в Германия. Междувременно обаче  Zoe поостаря. Последното му поколение бе пуснато на пазара преди 3 години. Време е за фейслифт, или? Изглежда не. Както заяви мениджърът на Renault Фабрис Камболив не се планира ново поколение на Renault Zoe. Вместо това ще се залага на електрически (нови) версии на познати от миналото модели.

Ще се завърнат някои класики

Според Камболив от 2025 г. Renault Zoe ще бъде заменено от изцяло електрическите версии на ретро моделите Renault 4 и Renault 5. Французите представиха последното през 2021 г. като студия. В дългосрочен план мениджърът на Renault вижда сегмента на малките и компактните автомобили като микс от изцяло електрически и хибридни автомобили. Повечето пазари в компактния сегмент ще станат изцяло електрически в бъдеще, но до 2035 г. французите смятат да продължат да предлагат хибридните Renault Clio и Renault Captur, заяви Камболив.

До 2030 г. изцяло на ток

На европейския пазара Renault би трябвало да изтегли хибридните Clio и Captur още преди 2035 г. В началото на тази година шефът на Renault Лука де Мео обяви, че в Европа до края на десетилетието французите ще преминат към изцяло електрическа гама от модели. Засега не е ясно, кога точно ще слезе от конвейера последното Renault Zoe.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин