Renault Twingo II на старо: чаровникът

Сладките ококорени очи на предшественика остават в миналото, Twingo II вече е по-зрял автомобил. Но и то има слабости


22
авг.
2017

Twingo ще подлуди света – така звучеше рекламата на Renault при въвеждането на пазара на новия модел през 1993 година. И наистина първото Twingo бе революция в класа на най-малките коли. При дължина 3,43 метра, то предлагаше  повече място и гъвкавост от някои компактни автомобили – благодарение на подобната си на ван еднообемна каросерия. Освен това завладя сърцата на почитателите си – предимно от женски пол – с несравнимата си визия със сладки ококорени очи.

Типично Twingo: дигитални уреди по средата, почти вертикален волан и висока позиция на седене

Едва след близо 15 години производство, през 2007 година Renault представи новото Twingo – с доста по-обикновен дизайн. Twingo загуби усмихнатата си физиономия, за сметка на това е по-голям и по-сериозен автомобил. С дължината си от 3,60 метра Twingo II е по-дълго със 17 сантиметра от предшественика си, съответно по-просторен е и интериорът. Базираното на Clio II Twingo е наследило и регулируемите с 22 сантиметра отделни седалки отзад.

Типично по френски: мека тапицерия, твърде къса опора за бедрата

От ниво на оборудване Expression те са серийни. Освен това новият модел е и по-сигурен: всички версии задължително се оборудват с ABS и предни въздушни възглавници, странични въздушни възглавници липсват само при базовия модел Authentique. Въздушните завеси на прозорците и ESP се доплащат. При краштестовете на Euro-NCAP Twingo получи 4 от максималните възможни 5 звезди – много добър резултат. Не толкова добър избор обаче е базовият бензинов мотор с 58 к.с., който се затруднява с еднотонния автомобил.

ВИЖТЕ ОБЯВИ ЗА МОДЕЛА В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

При движение по завои стегнатото окачване на Twingo демонстрира своите таланти. ESP се предлагаше едва от март 2008 година срещу доплащане от 600 лева

За сметка на това базовият модел е изгоден: най-евтините екземпляри струват от 3800 лева. Значително по-пъргав и незначително по-скъп е вариантът 1.2 16V със 76 к.с., с който Twingo разполага с напълно достатъчна мощност. Върховите модели RS и Gordini с до 133 к.с. са редки, дизелите (64 до 86 к.с.) най-често са с голям пробег и струват от 8000 лева. Между другото, след фейслифта от януари 2012 година Twingo отново получи част от чара на първия модел – фаровете отново са кръгли и ококорени. Истински чаровник.

Още по темата