Renault Mégane ни впечатли с върхово качество (тест на 100 000 км)

0508
2019

От което никой не печели. Като се изключат лекото придърпване при потегляне (както при почти всички скоростни кутии с два съединителя) и предпочитанията за ниски предавки в града, тази автоматична трансмисия не ни дава много поводи за критики. Предавателните числа на седемте предавки са подбрани добре, тя работеше безупречно през целия тест въпреки сериозното натоварване и при разглобяването ни впечатли с безупречното си състояние без износване.

Същото важи и за удобните и подходящи за дълги пътувания седалки. „Това категорично е най-удобната спортна седалка, в която съм седял някога“, хвали ги Олаф Лайхерт след дълго служебно пътуване. Който успее да прехвърли тялото си над високите странични бордове, ще се радва на добра странична опора и висок комфорт при дълги пътувания. Благодарение на висококачествената и солидна текстилна тапицерия седалките запазиха стегнатия си характер до края – въпреки многото различни водачи. Няма ли все пак от какво да се оплачем? Във всички случаи не и от качеството. Единствено ни подразни леко неинформативното кормилно управление в комбинация с доста твърдото окачване на оборудването GT. Изнерви ни и лошо разположената щека на нивото на маслото. И все пак такава проверка не се налагаше често, за 100 000 километра Mégane изгори само един литър масло.

Водачите трябваше да се ангажират с някои дигитални неудачи, които според нас са просто част от френския чар. Спортният звук от високоговорителите звучи толкова изкуствено, че никой няма да го включи втори път. Дразнещото и изнервящо писукане на парктроника ни подлудяваше. Не ни хареса и освобождаването на предния капак, което затрудняваше колегите, защото се налага да се работи с лявата ръка. Но с течение на времето свикнахме с всичко и автомобилът все повече печелеше уважението ни.

Като цяло остана картината за един елегантен, солиден и приятен спътник при пътуванията ни. Без да е перфекционист, но една приятна алтернатива на Golf и компания. На финала колегата Франк Б. Майер резюмира всичко така: „На Mégane може да се разчита – и, което е не по-малко важно, той има силен характер.“ Казано с други думи: той се представи добре.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин