Renault Espace: класическият семеен ван еволюира в SUV

2803
2023

Старо име, нов aвтомобил – шестото поколение на Renault Espace се трансформира от класически семеен ван в SUV, опционално – със седем места. AUTO BILD се докосна до новия „французин“ – и проверихме колко просторен е новият Espace.

Новият Espace е станал по-малък

Новият Espace е станал по-малък – във време, когато другите модели продължават да растат. Espace като SUV е намален с общо 14 сантиметра на дължина (вече е дълъг 4,72 метра) и почти с 1 – на височина. А просторен ли е въпреки това? Да, определено!

Но нека първо да обърнем внимание на дизайна: отвън новият Espace прилича на малко по-голям Austral. Фаровете с С-образна графика, сливащи се с радиаторната решетка в средата, са ни познати – също както и извивките на предния капак. Отзад отново ни посреща Austral upsizing, задните светлини са „изтеглени“ почти до емблемата в центъра, а графиките им изглеждат триизмерни и преплетени.

Мускулестата визия с широките задни светлини напомня на Austral. Дизайнът на задната броня прави Espace да изглежда по-спортен.

Три линии оборудване: Techno, Iconic и Esprit Alpine

Определени визуални акценти ще се различават в зависимост от линията на оборудване. Базовото ниво Techno се характеризира с хромирани рамки на прозорците и релси на покрива от матиран алуминий, комбинирани с 19-цолови джанти.

Топлинията Esprit Alpine се характеризира със специални 20-цолови джанти, черни декоративни елементи и радиаторна решетка, наподобяваща шахматна дъска. Нашият фотомодел е в средното ниво на обзавеждане Iconic. При него рамките на прозорците също са черни и джантите също са 20-цолови.

Размерите:

• Дължина: 4722 мм

• Ширина: 1843 мм

• Височина: 1645 мм

• Междуосие: 2738мм

• Обем на багажника (5-местна конфигурация): 581 – 1818 литра

• Обем на багажника (7-местна конфигурация): 159 – 1714 литра, 477 литра при сгънати седалки на третия ред

• Тегло: 1587 кг

Много пространство въпреки по-компактните размери

А пространството отвътре? Всъщност на задната седалка се усеща в най-голяма степен колко повече пространство предлага новият Espace. Да започнем с пространството за главата, което при модела предшественик не беше особено щедро поради малко високата позиция на седене. В новия Espace дори за хора с ръст 1,90 метра има достатъчно място за главите.

Въпреки по-компактните размери новият Espace е много просторен, а мястото за главите е дори по-щедро, отколкото в предшественика ван.

Вторият ред седалки може да се мести в диапазон цели 22 сантиметра. И така получавате или щедро пространство за краката или до 777 литра за багаж. Дори и да оставите повече място на пътниците, в багажника все пак ще разчитате на 581 литра – поне в 5-местния вариант. В допълнение към голямото багажно отделение има още 39 литра допълнително място за съхранение, 20 от които са в зоната на кокпита.

И като стана дума за кокпита: французите са осигурили на Espace два големи дисплея с размер съответно 12 и 12,3 инча, а важни данни за шофирането могат да бъдат проектирани върху предното стъкло благодарение на опционалния Head-up дисплей. Услуги на Google като Maps и Playstore са налични директно в автомобила, но можете да разчитате и на свързаност посредством Apple CarPlay и Android Auto.

Дигитален кокпит: серийно моделът разполага с два големи 12-инчови дисплея, а в инфотейнмънт системата са интегрирани услуги на Google като Maps.

Качеството на материалите е повече от задоволително. Най-добро впечатление ни направи коженият волан, който е леко скосен отгоре и отдолу и разполага с физически бутони, т.е. няма сензорни повърхности.

Пълен хибрид с почти 200 к.с. и 3-цилиндров ДВГ

А под капака? Досега французите предлагаха модела само с един дизелов агрегат. Сега той отива в историята и на негово място идва пълен хибрид с бензинов двигател с три цилиндъра и системна мощност 199 к.с. Това позволява на SUV-а да ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,8 секунди и да постига максимална скорост 175 км/ч. А ако искате да разчитате на по-добра маневреност, можете да получите завиващи задни колела като опция, те намалява диаметъра на завой до 10,4 метра – без екстрата той е 11,6 метра.

7-местният вариант разполага минимум със 159 литра в багажника, а максималният обем на товарния отсек е 1714 литра.

Технически данни на Espace E-Tech Full Hybrid 200:

• Двигател: 1,2-литров 3-цилиндров с турбо + ел. мотор

• Максимална мощност на системата: 146 кВт (199 к.с.)

• Максимален въртящ момент: 205 Нм + 205 Нм от електрическия мотор

• Задвижване: предно

• 0-100 км/ч: 8,8 сек

• Максимална скорост: 175 км/ч

• Диаметър на завой: 11,6 метра (10,4 метра със завиващи задни колела)

• Разход (WLTP): 4,7 л/100 км (данни на производителя)

• CO2 емисии (WLTP): 105 г/км (данни на производителя)

Производството на новия Espace ще започне през пролетта на 2023 г. От Renault все още не разкриват цените, в момента те стартират от 106 000 лева (по данни за Германия, у нас моделът не се предлага официално). Шестото поколение вероятно ще струва малко повече, AUTO BILD очаква стартова цена от около 110 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин