Renault Espace: има нещо във въздуха

От Renault успяха да решат първи новата формула за пространството: Espace, първият ван. Типично германски са безкрайните дискусии за катализатора. Накрая ванът и катализаторът не могат да бъдат спрени.

2612
2016

През 1984 г. споровете на тема опазване на околната среда и намаляване на отработените газове на автомобилите са в разгара си. Иска се въвеждане на катализатори. Накрая всички се спират на нов закон: топлозащитен екран + керамично ядро + ламбда сонда = катализатор. След една година те започват да се използват в автомобилите.

Автомобил? Или космически кораб на колела? Може би микробус?

Pas de chance. Espace е непобедим и ще остане такъв през следващите няколко години, тъй като между него и конкуренцията има толкова много „es­pace“ (от френски: пространство) , колкото между настоящето и бъдещето. С екстремно скосената си предница, огромното предно стъкло и големите стъклени повърхности на каросерията автомобилът прилича на същество от далечни светове. Вътрешното пространство е с три реда седалки и променящи положението си кресла, които могат да се позиционират по избор. Например: три зад водача и пътника до него, а най-отзад още две. Или между тях една, а най-отзад три. Или пък можете да демонтирате всички. Възможно е също така да обърнете срещуположно две от седалките и да си осигурите чудесно място за игра на карти.

Допълнителни възможности дават сгъващите се на 180 градуса предни седалки. Mon Dieu, идеите на създателите на интериора са без граници.

Това е възможно благодарение на нова концепция. С грандиозно оползотворяване на пространството в кола, която е по-къса от това на  VW Jetta, и по-точно 4,27 метра, затова пък е висока 1,66 метра. Всичко е разположено върху стоманена рама и се нарича ван.

Ван е магическа дума. Новата формула за пространството. Най-актуалният сегмент. Последният писък на автомобилната мода. Не е „баничарка” и не е микробус, а управляваща се като лимузина кола за пет до седем пътника.

Седящият най-вляво отпред е капитанът. На него му е най-удобно: разположен е почти на нивото на средната колона, вижда пред себе си огромно арматурно табло, което е с дълбочина от 1 метър до предното стъкло и може да наблюдава хората и природата отвисоко.

Отпред обаче има и стена от противници: недоволни от въвеждането на катализаторите (прекалено скъпи, безполезни, сложни); финансови експерти, които искат данъчни облекчения за екологични автомобили; партията на зелените, която иска ограничение на скоростта 80/100 км/ч. Резултатът – спад в продажбите на автомобили с 20 %. Нови коли със стара техника стоят в складовете. Единствено дизелът изживява бум:  Golf D увеличава пазарния си дял от 14 на 45 процента. Японците се излагат много. В началото на годината те се хвалят с опита си на тема катализатори и обещават ниски цени. В края на годината обаче нито една марка от страната на изгряващото слънце не предлага катализатор.  Нищо чудно, че водачът на Espace се отегчава, тъй като дигиталните индикатори на кръглите уреди на автомобила са доста объркващи. През 1987 г. Espace е оборудван и с катализатор. Останалите предимства: в  Espace можете да дискутирате, ядете и пиете, спите и да правите любов, да четете и да живеете с пълна сила. С място за краката без конкуренция. Автомобилът е същевременно спалня и всекидневна с врати, заден капак, капак на двигателя и пластмасов покрив.

Само седящите най-отзад разбират за неравностите на пътя. Националният треньор на Германия по футбол Юп Дервал е кандидат да бъде настанен там. Неговият отбор се представя като отровен от отработени газове тим на Европейското във Франция и отпада от надпреварата.

Нашият „французин” си осигурява победата на пазар, който изобщо не съществат. Днес всеки производител предлага ванове, но не бяха Renault мнозина щяха да се загубят във времето.

 

Renault Espace GTS

Ред. 4-цил., отпр. напр. • работен обем 1995 см3 • 80 кВт. (109 к.с.) при 5500/мин. • макс. въртящ момент 160 Нм при 3000/мин. • 5-степенна трансмисия • предно задвижване • обем на багажника 800–3000 л • Д/Ш/В 4260/ 1780/1660 мм • максимална скорост 170 км/ч • 0–100 км/ч за 11,9 сек. • цена 1984 г.: 32 000 германски марки

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин