Renault Clio E-tech Hybrid 140: екологичен стимул (TECT)

1110
2021

Според Renault в 80% от времето в града този модел „с две сърца“ ще се движи на ток. ОК, може би това е малко пресилено – по-скоро новото Clio E-tech Hybrid използва изцяло електрическа енергия в половината време от градските преходи. По-важното обаче е друго – че най-екологичното Clio се движи разкошно само на ток и сякаш те стимулира да „галиш“ газта – за да не се налага ДВГ да бъде събуждан и да натоварва пасажерите с шума си.

По официални данни хибридната система трябва да намалява разхода с около 40%

Clio E-tech е „зрял“ пълен хибрид – който няма да дразни водача нито с ефекта на дъвка, характерен за CVT, нито с мудно задвижване, при което електрическото подпомагане на практика е само на хартия. Най-сложната в техническо отношение версия на малкото Renault комбинира 1,6-литров бензинов двигател с 91 к.с., електромотор с 49 к.с. и 205 Нм, както и мощен стартер-генератор с 20 к.с. и 50 Нм. Всичко това резултира в системна мощност 140 конски сили – които водачът може да почувства истински. Но в интерес на истината, силовият тракт е ориентиран към максимална ефективност. За да постигнете разход над 5 л/100 км в града с включен климатик, ще трябва да се постараете доста – обичайно цифрата преди десетичната запетая е 4.

На големия дисплей в портретен формат ще можете да наблюдавате енергийните потоци

В сърцето на хибридната система е т.нар. DogBox-трансмисия (с до 15 предавки), чийто принцип на работа е като при болидите от F1. Тя няма синхронизатори – за идеалните обороти се грижи стартер-генераторът. Кутията позволява изключително плавно придвижване – без да дразни пътниците с разтърсвания или придърпвания като при роботизирана кутия или кутия с два съединителя. Освен това триенето в трансмисията е силно редуцирано, което помага при рекуперацията и намалява разхода. Електрическата енергия идва от батерия с капацитет 1,2 кВтч, производство на японската фирма Hitachi, с тегло около 45 кг. Тя позволява изминаването на около 4 км на ток с максимално темпо до 75 км/ч.

Малка лепенка на предната лява врата издава наличието на батерията

Цените за хибридното Clio стартират от 38 690 лв. в ниво Zen – с асистент за лентата, активен спирачен асистент, разпознаване на пътни знаци и следене на дистанцията до автомобила отпред. Ако искате климатик обаче, ще трябва да доплатите 1320 лв. за пакет „Лукс“.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

Двигател 4 цилиндъра + 2 ел. двигателя • Работен обем 1598 куб. см • Системна мощност 103 кВт (140 к.с.) • Макс. въртящ момент 205 Нм при 3200/об. мин • Задвижване предно/Multi Mode автоматична трансмисия • Д/Ш/В 4050/1798/1440 мм • Тегло (празен) 1313 кг • Багажник 254 л 0–100 км/ч 9,9 сек • Макс. скорост 180 км/ч • Разход 3,6 л А98Н • Емисии CO2 96 г/км • Цена: от 38 690 лв.

Режимът за по-силна рекуперация В може да бъде активиран и деактивиран само от скоростния лост – по-удобно щеше да бъде с „пера“ от волана

ИЗВОД

Инженерите на Renault са създали разкошен за града модел в лицето на Clio E-tech Hybrid. „Французинът“ очарова с фино и плавно придвижване, нисък разход и достъпна цена.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин