Корпоративни новини » Renault 5 Prototype, намигването е във фаровете (eпизод 2)

Renault 5 Prototype, намигването е във фаровете (eпизод 2)

0503
2021

След първи епизод, посветен на преинтерпретацията на култовия облик на оригиналния R5, поглеждаме отново зад кулисите на Renault Design. В светлината на прожекторите Франсоа Лебоан, директор дизайн на концептуални и демонстрационни автомобили Renault. Той обяснява каква е формулата за успех в ретро-футуристичното упражнение, проведено с Renault 5 Prototype, изграждайки мост между минало и настояще.

Съживяване на хубавите спомени, „провокиране на усмивка“, това е целта на Франсоа Лебоан с Renault 5 Prototype. Отговарящ за концептуалните и демонстрационни автомобили в Renault, Франсоа поглежда назад към разработката на фаровете на прототипа, които, разкрива той, олицетворяват цялата идея зад автомобила.

 „Ако трябваше да избера определен елемент, който символизира цялата идея зад Renault 5 Prototype, това определено са фаровете.“

Оригиналният R5 във всичките му форми като отправна точка

Преди да се започне какъвто и да е творчески процес, са необходими материали. Първата стъпка, наречена аналитична, е събирането на архиви за анализ, разбиране и разчленяване на оригиналния модел. За схващане на самата му същност. Снимки, скици от оригиналния дизайнер Мишел Буе, периодични списания, вложки и брошури, правят възможно изучаването на митичния R5 от всички ъгли. Автомобил, зает от Renault Classic, също спомага за по-доброто разбиране на някои елементи като известните фарове.

„Наистина се възползвахме от историята на Renault и по-специално R5, които се възползват от тази специална симпатия на хората и този напълно разпознаваем игрив външен вид.“

След това дизайнерите изготвят първи скици на хартия, като карикатуристи, които се опитват да уловят личността от чертите на лицето. „Скиците уловиха основните елементи, които трябваше да бъдат запазени, за да възпроизведат игривия вид на оригиналния R5“, обяснява Франсоа Лебоан. След това дизайнерите преминават към графична палитра, за да дефинират пропорции, контури, разстоянието между фаровете, за да намерят изражението, усмихнатия вид на R5 от 70-те години.

Назад към бъдещето или метода на изместване

След като анализират графичните характеристики и работят върху пропорциите, дизайнерите извършват това, което се нарича изместване: метод, който се състои от вземане на обект и накланянето му в друг свят. „Те използват цялата графична работа от предишни изследвания, смесвайки я с изследванията от дъската за настроение и кодовете от днешните обекти, за да проектират детайлите на дизайна във футуристичен свят.“ За Renault 5 Prototype дизайнерите са вдъхновени от света на аеронавтиката, архитектурата, продуктовия дизайн и дори електрониката.

Благодарение на този метод на изместване на визуалните кодове, фаровете на прототипа се превръщат в истински технологични и футуристични елементи. Що се отнася до фаровете за мъгла, които са чест елемент по това време, те правят крачка в бъдещето, трансформирани в дневни светлини, напълно интегрирани в предната броня.

„Беше наистина важно Renault 5 Prototype да не е просто копие на миналото, а истински автомобил, съдържащ елементите на бъдещето.“

Последната стъпка: срещата

И накрая, идва срещата, най-вълнуващата стъпка за дизайнерите. Тази, която им позволява да разберат дали работата им е успешна. „Резултатът от нашата работа, това е реакцията на хората около нас, която определя дали сме постигнали успех и сме върнали R5 към живот или сме се провалили“, обяснява Франсоа Лебоан.

„Реакцията на колегите ни подсказваше, че автомобилът ще има успех, но в крайна сметка надмина очакванията ни.“

Renault 5 Prototype получава наистина много топло и единодушно посрещане. Независимо дали заради фаровете или цялостното излъчване на автомобила, третирането на линиите и футуристичните детайли са високо оценени. Наследникът Renault 5 Prototype е модерен автомобил, изпълнен с чар и в унисон с времето.

ДНК-то на Renault е уважено, проекция в бъдещето е успешна: мисията изпълнена!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин