Renault 5 GT Turbo: 40 години допинг

0907
2024

От сегашна гледна точка е трудно да повярваме, че този автомобил е направен преди 40 години. А когато седнете зад волана, недоверието се засилва още повече. Но всичко това е напълно реално. Въпреки че през 1984 г., когато дебютира второто поколение на Renault 5, името Renault Sport все още не е измислено, но генезисът на бъдещата спортна линия на Renault вече започва да се оформя. Както при всяка кръгла годишнина, така и тук, разбира се, винаги има нотка носталгия, но и усещане за нещо като „Завръщане в бъдещето“. Точно такъв е случаят с Renault 5 GT Turbo, пуснат на пазара почти едновременно с премиерата на едноименния филм. Най-важното е, че много от гените на този легендарен автомобил успешно се предават на следващите поколения спортните модели, които Renault продължава да прави и днес.

През 1985 г. Renault вече е водещ производител на двигатели във Формула 1 благодарение на своя революционен V6 с турбокомпресор. Затова никой не е изненадан от факта, че технологията на същия турбокомпресор е внедрена и в една толкова малка спортна кола с 1397-кубиков двигател, базиран на Renault 5 Alpine Turbo от 1981 г. Неговата първоначална мощност е 115 к.с., но след модернизацията вече достига 120 к.с. Основният проблем при справянето с толкова много конски сили се оказва шасито на оригиналното Renault 5 от 1972 г., което до голяма степен произлиза от архаичната платформа Renault 4L и не би могло да издържи на напрежението при двигател с близо 300 к.с. (какъвто е този на Renault 5 Turbo група Б). Ето защо всичко трябва да се промени и затова новото спортно Renault 5 от 1984 г. е поставено върху чисто ново шаси, което осигурява изключително поведение на пътя и лесно може да бъде адаптирано за спортни цели.

Renault 5 GT Turbo има всички атрибути на малките спортни автомобили от средата на 80-те: „раздути“ калници, алуминиеви джанти, спойлери и дори специално задно окачване. Но като стил, мощност, пъргавина и производителност, той представлява изключително привлекателна алтернатива в света на GTI, особено в комбинация със своя забележителен комфорт. И всичко това, разбира се, води до неговия безапелационен пазарен успех, съчетан с неудържима спортна мощ.

През 1989 г. Ален Орей, тогавашният официален пилот на Simon Racing, превръща Renault 5 GT Turbo в най-голямата атракция на специалните етапи в Световния рали шампионат и финишира като фаворит в група N с една малка градска кола – постижение, което остава ненадминато и до днес. И най-логичното нещо, което може да направи Renault, е да предложи специална версия, с която да отпразнува този грандиозен успех. Така се появява лимитираната (боядисана във „френско състезателно синьо“) серия Renault Super 5 GT Turbo „Alain Oreille“, която днес е изключителна колекционерска рядкост.

Производството на модела е прекратено през 1991 г., като дотогава са произведени 160 000 бройки. Независимо дали е част от специалната партида или от „по-нормалните“ изпълнения (включително фаза 2, лансирана през 1987 г.), Renault 5 GT Turbo е култов автомобил, най-вече заради това, че създава едно изключително и неповторимо усещане при шофиране.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин